Risi e Bisi (risotto z zielonym groszkiem)
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
smalec drobno posiekaj i rozpuść na rozgrzanej patelni. Drobno posiekaj cebulę i smaż na smalcu, aż będzie przezroczysta. Drobno posiekaj połowę natki pietruszki, dodaj do cebuli. Jeśli używasz świeżego, a nie mrożonego groszku, wymieszaj go, wlej cztery litry bulionu i gotuj przez 5-15 minut (w zależności od rodzaju groszku). Jeśli groszek był głęboko mrożony, rozmrozić go w gorącej wodzie, złożyć w durszlaku i wprowadzić do cebuli i boczku jednocześnie z ryżem. Wymieszaj wszystko, pozwól ryżowi nasycić się tłuszczem, a następnie wprowadź bulion. Gotuj przez dziesięć minut na dużym lub średnim ogniu z otwartą pokrywką. Następnie zamknij pokrywkę i gotuj na słabym. W rezultacie konsystencja może być jak gęsta zupa lub bardziej ziarnista - kto lubi.
zetrzyj parmezan i wymieszaj z risotto wraz z resztą pietruszki.
zetrzyj parmezan i wymieszaj z risotto wraz z resztą pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal / 100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g