Risi e Bisi (risotto z zielonym groszkiem)

tradycyjne włoskie danie o świeżym wiosennym smaku. W tym przepisie płyn wlewa się za jednym zamachem, a nie w małych porcjach. W związku z tym mniej kłopotów. Jedno z moich ulubionych risotto
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 57 % 13 g
115 kcal
IG: 23 / 77 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min
smalec drobno posiekaj i rozpuść na rozgrzanej patelni. Drobno posiekaj cebulę i smaż na smalcu, aż będzie przezroczysta. Drobno posiekaj połowę natki pietruszki, dodaj do cebuli. Jeśli używasz świeżego, a nie mrożonego groszku, wymieszaj go, wlej cztery litry bulionu i gotuj przez 5-15 minut (w zależności od rodzaju groszku). Jeśli groszek był głęboko mrożony, rozmrozić go w gorącej wodzie, złożyć w durszlaku i wprowadzić do cebuli i boczku jednocześnie z ryżem. Wymieszaj wszystko, pozwól ryżowi nasycić się tłuszczem, a następnie wprowadź bulion. Gotuj przez dziesięć minut na dużym lub średnim ogniu z otwartą pokrywką. Następnie zamknij pokrywkę i gotuj na słabym. W rezultacie konsystencja może być jak gęsta zupa lub bardziej ziarnista - kto lubi.
zetrzyj parmezan i wymieszaj z risotto wraz z resztą pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal / 100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy