brukselka duszona z boczkiem

jeszcze tego nie próbowałeś. Boczek + kapusta = objadanie się! Pomimo tego, że podstawowym składnikiem jest brukselka, przepisu w żadnym wypadku nie można nazwać dietetycznym, kaloryczność osiąga się dzięki bekonowi, maśle, winu i śmietanie. Dzięki udziałowi boczku można obejść się bez soli, szczególnie podkreśla słodki smak marchwi i papryki. Uwielbiam go jesienią, kiedy zaczyna zimno. Śmietana zmiękcza kompozycję smakową, z serem smak jest ostrzejszy.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 41 % 7 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
zasadniczo jest to przepis na niemiecki Eintopf, który jest czymś pomiędzy pierwszym a drugim. W ten sposób praktyczne Niemieckie Frau udaje się przygotować jedno danie zamiast dwóch.

obierz kapustę z suszonych liści i odetnij ogonki. Obierz i pokrój ziemniaki na średniej wielkości kawałki. Obierz marchewki i pokrój w niezbyt cienkie podkładki. Rozpuść masło na grubościennej patelni i usmaż w nim ziemniaki z marchewką na średnim ogniu (aby ziemniaki stały się nieco "przezroczyste"). Wprowadź brukselkę, wlej bulion i białe wino, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut bez zmniejszania ognia. W międzyczasie pokrój boczek i paprykę w drobną kostkę, wrzuć je na patelnię, wymieszaj - i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Jeśli chcesz uzyskać gorętszą konsystencję, powinieneś trzymać pokrywkę zamkniętą, a ogień słaby. Dla tych, dla których preferowany jest nie aintopf, ale bardziej znana nam duszona kapusta (jak na zdjęciu), pokrywkę na tym etapie należy otworzyć, regulując odparowanie intensywnością podgrzewania. Na koniec Wprowadzamy śmietanę i zagęszczacz, zmniejszamy ogień do minimum. Jak tylko sos "chwycił" - smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Brukselka - 43   kcal/100g
  • Brukselka gotowana - 36   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy