brukselka duszona z boczkiem
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
zasadniczo jest to przepis na niemiecki Eintopf, który jest czymś pomiędzy pierwszym a drugim. W ten sposób praktyczne Niemieckie Frau udaje się przygotować jedno danie zamiast dwóch.
obierz kapustę z suszonych liści i odetnij ogonki. Obierz i pokrój ziemniaki na średniej wielkości kawałki. Obierz marchewki i pokrój w niezbyt cienkie podkładki. Rozpuść masło na grubościennej patelni i usmaż w nim ziemniaki z marchewką na średnim ogniu (aby ziemniaki stały się nieco "przezroczyste"). Wprowadź brukselkę, wlej bulion i białe wino, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut bez zmniejszania ognia. W międzyczasie pokrój boczek i paprykę w drobną kostkę, wrzuć je na patelnię, wymieszaj - i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Jeśli chcesz uzyskać gorętszą konsystencję, powinieneś trzymać pokrywkę zamkniętą, a ogień słaby. Dla tych, dla których preferowany jest nie aintopf, ale bardziej znana nam duszona kapusta (jak na zdjęciu), pokrywkę na tym etapie należy otworzyć, regulując odparowanie intensywnością podgrzewania. Na koniec Wprowadzamy śmietanę i zagęszczacz, zmniejszamy ogień do minimum. Jak tylko sos "chwycił" - smacznego!
obierz kapustę z suszonych liści i odetnij ogonki. Obierz i pokrój ziemniaki na średniej wielkości kawałki. Obierz marchewki i pokrój w niezbyt cienkie podkładki. Rozpuść masło na grubościennej patelni i usmaż w nim ziemniaki z marchewką na średnim ogniu (aby ziemniaki stały się nieco "przezroczyste"). Wprowadź brukselkę, wlej bulion i białe wino, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut bez zmniejszania ognia. W międzyczasie pokrój boczek i paprykę w drobną kostkę, wrzuć je na patelnię, wymieszaj - i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Jeśli chcesz uzyskać gorętszą konsystencję, powinieneś trzymać pokrywkę zamkniętą, a ogień słaby. Dla tych, dla których preferowany jest nie aintopf, ale bardziej znana nam duszona kapusta (jak na zdjęciu), pokrywkę na tym etapie należy otworzyć, regulując odparowanie intensywnością podgrzewania. Na koniec Wprowadzamy śmietanę i zagęszczacz, zmniejszamy ogień do minimum. Jak tylko sos "chwycił" - smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Brukselka - 43 kcal/100g
- Brukselka gotowana - 36 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g