sos do zupy

gęsta i bogata zupa, prawie gulasz-smakujemy! bardzo smaczne, szybkie i satysfakcjonujące
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 71 % 12 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

mięso, ziemniaki i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Pieprz-pierścienie lub cienkie paski.
pokrój cebulę w półpierścienie. Przełóż czosnek przez wyciskarkę do czosnku (pokroiłem w cienkie pierścienie). Drobno posiekaj warzywa (mam mrożony koperek).
smażyć mięso, aż powstanie skorupa, dodać cebulę i pomidory, trochę dusić. Dodajemy tam pozostałe warzywa, sól, pieprz + przyprawy.
wszystko dobrze wymieszaj i wlej 2 łyżki. bulion lub woda. Mam mrożony bulion w filiżankach) dusić na małym ogniu do miękkości. Na koniec posyp ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy