makaron orzo z krewetkami i zielonym groszkiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc zacznijmy. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody (czas około 8 minut lub spójrz na czas wskazany na opakowaniu). Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka, bulion nie wylewa się. Pokrój cebulę w małą kostkę (możesz wziąć mniej lub więcej cebuli, skup się na smaku). Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wyślij naszą cebulę. Smażyć cebulę do miękkości, nie trzeba jej mocno smażyć.
pomidory kroimy na ćwiartki i ubijamy w puree w blenderze. Przecieramy przecier pomidorowy przez sito i wysyłamy do miękkiej cebuli. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Jeśli pomidory są bardzo wodniste, sos można trochę ugotować. Dodaj gotowy sos pomidorowy na patelnię (wziąłem domowy keczup, nie można go dodać ani dodać koncentratu pomidorowego, to dla bogatszego smaku), wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, możesz również dodać suszoną bazylię, oregano.
dodaj zielony groszek (zamiast zielonego groszku możesz użyć zielonej fasoli, brukselki lub brokułów, podzielonych na małe kwiatostany lub coś innego według własnego gustu). Dusić groszek w sosie przez kilka minut.
dodaj obrane krewetki i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
włóż gotowy makaron na patelnię, wymieszaj z sosem, jeśli makaron wchłonął cały sos, dodaj trochę bulionu, który zostawiliśmy. Podgrzej makaron z sosem przez kilka minut i podawaj. W razie potrzeby każdą porcję posyp startym parmezanem. Smacznego!
pomidory kroimy na ćwiartki i ubijamy w puree w blenderze. Przecieramy przecier pomidorowy przez sito i wysyłamy do miękkiej cebuli. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Jeśli pomidory są bardzo wodniste, sos można trochę ugotować. Dodaj gotowy sos pomidorowy na patelnię (wziąłem domowy keczup, nie można go dodać ani dodać koncentratu pomidorowego, to dla bogatszego smaku), wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, możesz również dodać suszoną bazylię, oregano.
dodaj zielony groszek (zamiast zielonego groszku możesz użyć zielonej fasoli, brukselki lub brokułów, podzielonych na małe kwiatostany lub coś innego według własnego gustu). Dusić groszek w sosie przez kilka minut.
dodaj obrane krewetki i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
włóż gotowy makaron na patelnię, wymieszaj z sosem, jeśli makaron wchłonął cały sos, dodaj trochę bulionu, który zostawiliśmy. Podgrzej makaron z sosem przez kilka minut i podawaj. W razie potrzeby każdą porcję posyp startym parmezanem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g