makaron orzo z krewetkami i zielonym groszkiem

cudownie pyszny makaron z krewetkami w sosie pomidorowym. Makaron orzo to taki makaron, z wyglądu bardzo podobny do ryżu. Na mojej paczce tak było napisane makaron ryż. Jeśli ich nie znajdziesz, Możesz użyć innego makaronu, a nawet ryżu, okazuje się bardzo smaczny.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 60 % 21 g
158 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
więc zacznijmy. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody (czas około 8 minut lub spójrz na czas wskazany na opakowaniu). Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka, bulion nie wylewa się. Pokrój cebulę w małą kostkę (możesz wziąć mniej lub więcej cebuli, skup się na smaku). Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wyślij naszą cebulę. Smażyć cebulę do miękkości, nie trzeba jej mocno smażyć.



pomidory kroimy na ćwiartki i ubijamy w puree w blenderze. Przecieramy przecier pomidorowy przez sito i wysyłamy do miękkiej cebuli. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Jeśli pomidory są bardzo wodniste, sos można trochę ugotować. Dodaj gotowy sos pomidorowy na patelnię (wziąłem domowy keczup, nie można go dodać ani dodać koncentratu pomidorowego, to dla bogatszego smaku), wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, możesz również dodać suszoną bazylię, oregano. 

dodaj zielony groszek (zamiast zielonego groszku możesz użyć zielonej fasoli, brukselki lub brokułów, podzielonych na małe kwiatostany lub coś innego według własnego gustu). Dusić groszek w sosie przez kilka minut.
dodaj obrane krewetki i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
włóż gotowy makaron na patelnię, wymieszaj z sosem, jeśli makaron wchłonął cały sos, dodaj trochę bulionu, który zostawiliśmy. Podgrzej makaron z sosem przez kilka minut i podawaj. W razie potrzeby każdą porcję posyp startym parmezanem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy