skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować sałatkę, przygotuj wszystkie składniki, wyślij jajka przepiórcze do gotowania (wystarczy 3 minuty gotowania), umyj liście wiśni i sałaty, a cebulę obierz. Na początek przygotujemy sos z oliwy z oliwek, octu winnego (można go zastąpić sokiem z cytryny, innym octem lub w ogóle nie dodawać), soli, cukru i świeżo zmielonej ostrej papryki, dostosowujemy wszystko do własnych upodobań. Sos dobrze wymieszaj. Pokrój połowę cebuli cienko na półpierścienie i wyślij do naszego sosu do marynowania. Gotowane jajka przepiórcze obieramy i kroimy na połówki, robimy to również z wiśniami. Wysuszyć liście sałaty na serwetce z wilgoci i dowolnie gotować. Liście sałaty podlewamy naszym dressingiem (w tym, który po prostu marynuje cebulę), dobrze mieszamy. Rozłóż liście sałaty na talerzu, rozłóż nasze pomidory koktajlowe i jajka na wierzchu, dodaj pokruszonego tuńczyka i cebulę, a na wierzchu możesz polać resztą sosu (jeśli pozostaną). Nasza sałatka jest gotowa, smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g