Sałatka z tuńczykiem w puszce i jajkami przepiórczymi

świetna wariacja na temat prowansalskiej sałatki Nicoise. Sałatka jest przygotowywana bardzo łatwo, a co najważniejsze szybko, jaja przepiórcze i pomidory koktajlowe można łatwo zastąpić kurczakiem i zwykłymi pomidorami. Liście sałaty można również wybrać według własnych upodobań. Jest bardzo smaczna, świeża, a taka sałatka może nawet zastąpić lekki obiad lub przyjemnie go uzupełnić!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 9 % 2 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

aby przygotować sałatkę, przygotuj wszystkie składniki, wyślij jajka przepiórcze do gotowania (wystarczy 3 minuty gotowania), umyj liście wiśni i sałaty, a cebulę obierz. Na początek przygotujemy sos z oliwy z oliwek, octu winnego (można go zastąpić sokiem z cytryny, innym octem lub w ogóle nie dodawać), soli, cukru i świeżo zmielonej ostrej papryki, dostosowujemy wszystko do własnych upodobań. Sos dobrze wymieszaj. Pokrój połowę cebuli cienko na półpierścienie i wyślij do naszego sosu do marynowania. Gotowane jajka przepiórcze obieramy i kroimy na połówki, robimy to również z wiśniami. Wysuszyć liście sałaty na serwetce z wilgoci i dowolnie gotować. Liście sałaty podlewamy naszym dressingiem (w tym, który po prostu marynuje cebulę), dobrze mieszamy. Rozłóż liście sałaty na talerzu, rozłóż nasze pomidory koktajlowe i jajka na wierzchu, dodaj pokruszonego tuńczyka i cebulę, a na wierzchu możesz polać resztą sosu (jeśli pozostaną). Nasza sałatka jest gotowa, smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy