Konfitura z nektryn

poświęcony wszystkim słodyczom-nektar, który ogrzeje w mroźną zimę. Konfitura jest bardzo aromatyczna, słodka z lekką kwaskowatością. Spróbuj tego bardzo smacznego i delikatnego, a przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 43 g
173 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

na początek nektaryny należy obrać ze skóry (zrobiłem to zwykłą obieraczką do warzyw, najważniejsze jest to, że nektaryny nie są zbyt miękkie). Z oczyszczonych nektarynek obieramy miąższ i za pomocą blendera robimy z niego tłuczone ziemniaki.
wlej puree do rondla, dodaj 150 g cukru, sok z połowy limonki i ziarna z połowy strąka wanilii(wanilii nie można dodawać, zamiast tego można wziąć gałązkę mięty lub tymianku, ale bardziej lubię wanilię). Doprowadzamy naszą mieszaninę do wrzenia, mieszamy Żelfiks z pozostałym cukrem i powoli wlewamy do wrzącego dżemu, ciągle mieszając.
mieszając gotuj przez około 2 minuty. Wlać konfiturę do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknąć pokrywkami (od tej ilości dostałem dwa słoiki o pojemności 350 i 225 ml i trochę więcej do jedzenia).Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal/100g
  • Nektaryna - 48   kcal/100g
  • Jelfix - 298   kcal/100g

Podobne przepisy