skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek nektaryny należy obrać ze skóry (zrobiłem to zwykłą obieraczką do warzyw, najważniejsze jest to, że nektaryny nie są zbyt miękkie). Z oczyszczonych nektarynek obieramy miąższ i za pomocą blendera robimy z niego tłuczone ziemniaki.
wlej puree do rondla, dodaj 150 g cukru, sok z połowy limonki i ziarna z połowy strąka wanilii(wanilii nie można dodawać, zamiast tego można wziąć gałązkę mięty lub tymianku, ale bardziej lubię wanilię). Doprowadzamy naszą mieszaninę do wrzenia, mieszamy Żelfiks z pozostałym cukrem i powoli wlewamy do wrzącego dżemu, ciągle mieszając.
mieszając gotuj przez około 2 minuty. Wlać konfiturę do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknąć pokrywkami (od tej ilości dostałem dwa słoiki o pojemności 350 i 225 ml i trochę więcej do jedzenia).Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g
- Nektaryna - 48 kcal/100g
- Jelfix - 298 kcal/100g