warzywa z czarnym czosnkiem i ryżem

trzymasz się zdrowej diety? Ten przepis jest dla ciebie! Aby przygotować to danie, możesz użyć mrożonych warzyw szokowych. Wcale nie trzeba szukać torebek warzywnych ze złożonymi kompozycjami. Wszelkie warzywa odpowiednie do smażenia będą pyszne, jeśli dodasz do nich czarny czosnek. Nada potrawie pyszny aromat i niezwykły pikantny smak. Sfermentowany czarny czosnek jest bardzo przydatnym dodatkiem-przeciwutleniaczem roślinnym. Ponadto czarny czosnek nie ma ostrego zapachu charakterystycznego dla zwykłego czosnku, można go spożywać w dowolnym momencie.
CibicAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 69 % 11 g
84 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
1 opłucz ryż, gotuj.
2 podczas gotowania ryżu wlej oleje na patelnię, podgrzej, ułóż warzywa. Dodaj sól i pikantne zioła do smaku. Przykryj, zmniejsz ogień i pozostaw na kilka minut. Dwie minuty przed gotowością dodaj drobno posiekany czarny czosnek, delikatnie wymieszaj warzywa.
3 opłucz gotowy ryż, wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
4 Połącz ryż i pieczone warzywa.
 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy