skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krem-mam 200 ml - 20%, 200 ml - 33% tłuszczu.
Krok 2:
Wlej naszą śmietanę do rondla o grubych ściankach i wyślij do ognia. Pokrój wanilię na pół i wyjmij nasiona z jednej połowy, Dodaj do śmietany. (Resztki strąka można umieścić w szczelnie zamkniętym słoju z cukrem, a po tygodniu otrzymasz naturalny cukier waniliowy). Zamiast wanilii możesz użyć cukru waniliowego, ekstraktu, nalewki, weź to, co masz.
Krok 3:
Podgrzej śmietanę prawie do wrzenia, ale nie pozwól jej zgęstnieć. Gdy śmietana się nagrzewa, ubij żółtka z cukrem.
Krok 4:
Ubij żółtka na Jasną, bujną masę.
Krok 5:
Teraz musisz bardzo ostrożnie wlać podgrzaną śmietanę do żółtek.
Krok 6:
Powoli wlewaj śmietanę, ciągle mieszając mieszaninę trzepaczką, nie musisz zbyt mocno ubijać masy, ponieważ na powierzchni tworzy się gęsta piana.
Krok 7:
Wlej naszą mieszaninę do rondla i wyślij do małego ognia. Ciągle mieszając, doprowadź krem do zagęszczenia. Konieczne jest mieszanie, ostrożnie upewniamy się, że nasza mieszanina się nie zagotuje, w przeciwnym razie żółtka się zsiadną. Krem nie zgęstnieje podczas gotowania, staje się gęstszy.
Krok 8:
Gdy tylko krem się zagotuje, zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez kilka minut, aby mieszanina lekko ostygła. Dodaj koniak lub rum do już schłodzonej mieszanki.
Krok 9:
Gotowy krem wlewa się do pojemnika i wysyła do zamrażarki na 6-7 godzin. Pierwsze 1,5 godziny co 20-30 minut wyjmujemy nasze lody i aktywnie, ale krótko (aby nie podgrzać masy) mieszamy mikserem, a następnie można jeszcze kilka razy ubić, ale raz na godzinę. W sumie masę należy wymieszać 5 razy, ale można więcej.
przed podaniem przenieś lody z zamrażarki do lodówki na 15-20 minut, w tym czasie lekko zmiękną i znacznie łatwiej będzie je podzielić na porcje. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g