lody śmietankowo-żółtkowe

domowe lody? To łatwiejsze niż myślałaś! Lody to moja słabość! Jak nie kochać tak pysznego Delikatnego deseru. Ale ostatnio jakość zakupionych lodów wcale nie jest przyjemna, coś takiego nie jest. Postanowiłem więc ugotować go sam, jak się okazało, wcale nie jest to trudne, najważniejsze jest, aby poczekać, aż deser stwardnieje, ale w postaci płynnej nie mogłem się oprzeć i wyciągnąć kilku łyżek:) na stronie są podobne przepisy, ale tam śmietana jest ubijana i już w tej formie jest dodawana do śmietany, jestem pewien, że daje to prawdopodobnie szczególną delikatność deserowi, ale nie próbowałem tego, ale z jakiegoś powodu nigdy nie ubijałem kremu przemysłowego, czego po prostu nie zrobiłem, ale nie mogłem znaleźć domu, więc znalazłem nieco inny przepis na lody! Okazało się, że jest po prostu niesamowity w smaku, delikatny, pachnący, o bogatym kremowym smaku. A co najważniejsze, do takich lodów możesz dodać dowolne dodatki do swojego smaku, jagody, orzechy lub czekoladę!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 41 % 15 g
317 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Krem-mam 200 ml - 20%, 200 ml - 33% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej naszą śmietanę do rondla o grubych ściankach i wyślij do ognia. Pokrój wanilię na pół i wyjmij nasiona z jednej połowy, Dodaj do śmietany. (Resztki strąka można umieścić w szczelnie zamkniętym słoju z cukrem, a po tygodniu otrzymasz naturalny cukier waniliowy). Zamiast wanilii możesz użyć cukru waniliowego, ekstraktu, nalewki, weź to, co masz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej śmietanę prawie do wrzenia, ale nie pozwól jej zgęstnieć. Gdy śmietana się nagrzewa, ubij żółtka z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij żółtka na Jasną, bujną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz musisz bardzo ostrożnie wlać podgrzaną śmietanę do żółtek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powoli wlewaj śmietanę, ciągle mieszając mieszaninę trzepaczką, nie musisz zbyt mocno ubijać masy, ponieważ na powierzchni tworzy się gęsta piana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej naszą mieszaninę do rondla i wyślij do małego ognia. Ciągle mieszając, doprowadź krem do zagęszczenia. Konieczne jest mieszanie, ostrożnie upewniamy się, że nasza mieszanina się nie zagotuje, w przeciwnym razie żółtka się zsiadną. Krem nie zgęstnieje podczas gotowania, staje się gęstszy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy tylko krem się zagotuje, zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez kilka minut, aby mieszanina lekko ostygła. Dodaj koniak lub rum do już schłodzonej mieszanki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy krem wlewa się do pojemnika i wysyła do zamrażarki na 6-7 godzin. Pierwsze 1,5 godziny co 20-30 minut wyjmujemy nasze lody i aktywnie, ale krótko (aby nie podgrzać masy) mieszamy mikserem, a następnie można jeszcze kilka razy ubić, ale raz na godzinę. W sumie masę należy wymieszać 5 razy, ale można więcej.

przed podaniem przenieś lody z zamrażarki do lodówki na 15-20 minut, w tym czasie lekko zmiękną i znacznie łatwiej będzie je podzielić na porcje. Smacznego!   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy