jajko w koszulce - francuskie śniadanie

jajko w koszulce to prosty przepis na szybkie śniadanie. Jajko okazuje się bardzo delikatne! Jajka w koszulce to Stary francuski przepis, który świetnie sprawdzi się zarówno na szybkie śniadanie, jak i na wyśmienitą kolację. Podawaj takie jajko do tostów z szynką, serem, kiełbasą, sałatkami lub po prostu osobno z jakimś sosem.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
26 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

aby ugotować jajko w koszulce, musisz wziąć najświeższe jajka, możesz powiedzieć bezpośrednio spod kurczaka. Jajka nie powinny być starsze od 3 do 4 dni. Zacznijmy więc gotować, w tym celu wlej wodę do szerokiego rondla i zagotuj. Wlej 1 łyżkę octu do lekko wrzącej wody (ocet pomoże zwinąć białko jaja wokół żółtka). Nie dodajemy soli do wody. Każde jajko gotujemy osobno. Rozbij jajko na osobną miskę. Przynieś miskę jajka jak najbliżej wody i ostrożnie wlej ją do wody. Podczas gotowania wodę wokół jajka można lekko przekręcić łyżką, aby uzyskać bardziej schludny kształt. Gotuj jajko przez 1-4 minuty, w zależności od pożądanej gęstości żółtka, na najcichszym ogniu. Jeśli białko jest mocno rozłożone, nierówne krawędzie można lekko przyciąć. Gotowe jajko wyjmujemy łyżką cedzakową, pozwalamy spuścić nadmiar wody i podajemy do stołu. Do podania kromkę chleba można lekko usmażyć, ułożyć sałatę, ser lub szynkę, a na wierzch ułożyć jeszcze ciepłe jajko w koszulce i posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy