skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby ugotować jajko w koszulce, musisz wziąć najświeższe jajka, możesz powiedzieć bezpośrednio spod kurczaka. Jajka nie powinny być starsze od 3 do 4 dni. Zacznijmy więc gotować, w tym celu wlej wodę do szerokiego rondla i zagotuj. Wlej 1 łyżkę octu do lekko wrzącej wody (ocet pomoże zwinąć białko jaja wokół żółtka). Nie dodajemy soli do wody. Każde jajko gotujemy osobno. Rozbij jajko na osobną miskę. Przynieś miskę jajka jak najbliżej wody i ostrożnie wlej ją do wody. Podczas gotowania wodę wokół jajka można lekko przekręcić łyżką, aby uzyskać bardziej schludny kształt. Gotuj jajko przez 1-4 minuty, w zależności od pożądanej gęstości żółtka, na najcichszym ogniu. Jeśli białko jest mocno rozłożone, nierówne krawędzie można lekko przyciąć. Gotowe jajko wyjmujemy łyżką cedzakową, pozwalamy spuścić nadmiar wody i podajemy do stołu. Do podania kromkę chleba można lekko usmażyć, ułożyć sałatę, ser lub szynkę, a na wierzch ułożyć jeszcze ciepłe jajko w koszulce i posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g