skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc zacznijmy.
moje mięso, napełnij zimną wodą, podpal, zagotuj, usuń pianę, a następnie gotuj bulion, aż mięso będzie gotowe na małym ogniu przez około 1 godzinę.
w tym czasie myjemy, myjemy i kroimy warzywa.
wyjmujemy mięso, kroimy w drobną kostkę, wkładamy z powrotem do bulionu mięsnego, doprowadzamy do wrzenia lekko soli i wkładamy ziemniaki. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
dodaj posiekaną kapustę do bulionu z mięsem i ziemniakami i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
w tym czasie przygotowujemy smażenie. Cebulę, marchewkę, paprykę smażymy na oleju roślinnym. Smażone warzywa łączymy z mąką, również smażoną na oleju. Dodaj pomidory, lekko usmaż, w razie potrzeby dodaj pastę pomidorową (jeśli pomidory nie są bardzo dojrzałe lub kolor nie jest wystarczająco nasycony), wszystko wymieszaj i zalej bulionem mięsnym. Doprowadzić smażenie do wrzenia, postawić na bardzo małym ogniu i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Usuwamy z ognia.
dodaj fasolę w puszkach i buraki do bulionu. Na koniec kładziemy ziele angielskie i liść laurowy.
zmiel czosnek solą w moździerzu, dodaj smalec i kontynuuj mielenie, aż będzie gładkie.
Dodaj smażenie do barszczu, dobrze wymieszaj, zagotuj i dopraw smalcem z czosnkiem. Próbujemy, dodajemy zmielony pieprz , w razie potrzeby-sól, drobno posiekaną zieloną cebulę i natkę pietruszki. I jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i usuwamy z ognia. Pozwól parzyć przez 10 minut (w razie potrzeby możesz dłużej). Barszcz jest gotowy. Podawać ze śmietaną. Możesz ozdobić natką pietruszki.
smacznego!
weź ilość wody według własnego uznania. Można go zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g