zupa jarzynowa
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
marchew , ziemniaki, świeży ogórek , pomidory pokroić w plasterki (nie grube), paprykę w paski, cebulę w kostkę.
wlej ras na dno garnka (z grubym dnem). masło i kawałek SL. olej. Następnie zaczynamy układać pokrojone warzywa warstwami :
1 warstwa - 1 marchewka,
2 Warstwa-2 bulwy ziemniaka,
3 warstwa-1 cebula,
4 warstwa-garść kapusty,
5 warstwa-1 świeży ogórek,
6 warstwa-3-4 pomidory
7 warstwa-1/2 słodkiej papryki,
zamknij patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut, od czasu do czasu potrząsając.
następnie zalej wrzącą wodą, solą, pieprzem, zagotuj i wyłącz, podawaj z koperkiem, natką pietruszki i kwaśną śmietaną, możesz dodać starty czosnek do smaku
wlej ras na dno garnka (z grubym dnem). masło i kawałek SL. olej. Następnie zaczynamy układać pokrojone warzywa warstwami :
1 warstwa - 1 marchewka,
2 Warstwa-2 bulwy ziemniaka,
3 warstwa-1 cebula,
4 warstwa-garść kapusty,
5 warstwa-1 świeży ogórek,
6 warstwa-3-4 pomidory
7 warstwa-1/2 słodkiej papryki,
zamknij patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut, od czasu do czasu potrząsając.
następnie zalej wrzącą wodą, solą, pieprzem, zagotuj i wyłącz, podawaj z koperkiem, natką pietruszki i kwaśną śmietaną, możesz dodać starty czosnek do smaku
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g