Zupa z mięsem grzybowym i ziemniakami

obfita, aromatyczna zupa ze świeżymi ziołami. Zupa z mięsem grzybowym i ziemniakami jest pyszna!. Możesz wziąć dowolne mięso lub możesz je ugotować bez niego, tylko wtedy, aby uzyskać bogaty smak, możesz dodać więcej warzyw (słodka papryka, pomidor, zielony groszek). W zależności od gęstości zupy możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość produktów. Mam zupę o średniej gęstości.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
30 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

zacznij gotować zupę od bulionu. Istnieje kilka opcji przygotowania bulionu, wolę gotować bulion na drugiej wodzie. Mięso dokładnie umyć, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 3-5 minut, zdjąć z ognia, spuścić wodę, umyć mięso pod bieżącą wodą. Umyte mięso ponownie napełnij wodą i zagotuj, gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień o minimum, dodaj połowę marchewki, jedną cebulę, zmiażdżony czosnek i paprykę z groszkiem. Gotuj bulion z powolnym gotowaniem, aż mięso będzie gotowe (gotuję do momentu, gdy mięso jest bardzo dobrze oddzielone od kości) przez około 1-2 godziny. Gdy bulion jest gotowy, wyjmujemy mięso, filtrujemy bulion i wysyłamy do ognia. Dodaj do niego pokrojone ziemniaki. Podczas gotowania ziemniaków dusimy nasze warzywa, cebulę, marchewkę i grzyby, kroimy je i wysyłamy na rozgrzaną patelnię, używamy bardzo mało oleju roślinnego, dosłownie 1 łyżka.l. (bo mamy bogaty bulion), jeśli jest mało oleju, dodaj trochę bulionu do warzyw. Tak więc ziemniaki są gotowane, warzywa są duszone, zajmijmy się mięsem i kaszą jaglaną. Obieramy mięso z kości i kroimy na kawałki. Proso dokładnie spłukujemy i zalewamy wrzącą wodą 1-2 razy (nie jest to konieczne). Teraz, gdy mamy półgotowane ziemniaki, zbieramy naszą zupę, dodajemy warzywa, mięso i proso do ziemniaków w kastrulce i gotujemy wszystko przez 10 minut (aż proso będzie gotowe). Sól, pieprz, dodaj liść laurowy, posiekane warzywa. Gotową zupę odstawiamy na 30 minut i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy