skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zacznij gotować zupę od bulionu. Istnieje kilka opcji przygotowania bulionu, wolę gotować bulion na drugiej wodzie. Mięso dokładnie umyć, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 3-5 minut, zdjąć z ognia, spuścić wodę, umyć mięso pod bieżącą wodą. Umyte mięso ponownie napełnij wodą i zagotuj, gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień o minimum, dodaj połowę marchewki, jedną cebulę, zmiażdżony czosnek i paprykę z groszkiem. Gotuj bulion z powolnym gotowaniem, aż mięso będzie gotowe (gotuję do momentu, gdy mięso jest bardzo dobrze oddzielone od kości) przez około 1-2 godziny. Gdy bulion jest gotowy, wyjmujemy mięso, filtrujemy bulion i wysyłamy do ognia. Dodaj do niego pokrojone ziemniaki. Podczas gotowania ziemniaków dusimy nasze warzywa, cebulę, marchewkę i grzyby, kroimy je i wysyłamy na rozgrzaną patelnię, używamy bardzo mało oleju roślinnego, dosłownie 1 łyżka.l. (bo mamy bogaty bulion), jeśli jest mało oleju, dodaj trochę bulionu do warzyw. Tak więc ziemniaki są gotowane, warzywa są duszone, zajmijmy się mięsem i kaszą jaglaną. Obieramy mięso z kości i kroimy na kawałki. Proso dokładnie spłukujemy i zalewamy wrzącą wodą 1-2 razy (nie jest to konieczne). Teraz, gdy mamy półgotowane ziemniaki, zbieramy naszą zupę, dodajemy warzywa, mięso i proso do ziemniaków w kastrulce i gotujemy wszystko przez 10 minut (aż proso będzie gotowe). Sól, pieprz, dodaj liść laurowy, posiekane warzywa. Gotową zupę odstawiamy na 30 minut i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g