skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować słodko-kwaśny sos pomidorowy, weź dojrzałe pomidory i usuń je ze skóry. Aby to zrobić, na pomidorach wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża i parzymy wrzącą wodą. Wskazane jest również usunięcie skóry z pieprzu, robię to za pomocą obieraczki do warzyw. Obrane pomidory kroimy na ćwiartki i łyżeczką usuwamy z nich nasiona. Dodaj pomidory i paprykę do miski blendera (w razie potrzeby możesz dodać kilka łyżek oleju roślinnego) trochę soli i ubij, aż będzie gładka. Gotowy puree wlać do rondla i wysłać do ognia do gotowania. Gdy sos się zagotuje, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, cukier i nasze ulubione zioła (mam bazylię, oregano, posiekany liść laurowy i koperek, dodaliśmy trochę słodkiej papryki) i gotujemy do pożądanej konsystencji. Gotowałem przez 15 minut. Cały nasz sos jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g