sos pomidorowy do makaronu pomidorowego

świetne rozwiązanie, aby rozcieńczyć smak tradycyjnych zbóż! Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania. Okazuje się słodko - kwaśny, smak jest bardzo łatwy do regulacji za pomocą cukru, soli i pieprzu. Sos można podawać z mięsem, warzywami, można go używać do robienia pizzy i spaghetti. Nadaje się na każdą okazję!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
34 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

aby przygotować słodko-kwaśny sos pomidorowy, weź dojrzałe pomidory i usuń je ze skóry. Aby to zrobić, na pomidorach wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża i parzymy wrzącą wodą. Wskazane jest również usunięcie skóry z pieprzu, robię to za pomocą obieraczki do warzyw. Obrane pomidory kroimy na ćwiartki i łyżeczką usuwamy z nich nasiona. Dodaj pomidory i paprykę do miski blendera (w razie potrzeby możesz dodać kilka łyżek oleju roślinnego) trochę soli i ubij, aż będzie gładka. Gotowy puree wlać do rondla i wysłać do ognia do gotowania. Gdy sos się zagotuje, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, cukier i nasze ulubione zioła (mam bazylię, oregano, posiekany liść laurowy i koperek, dodaliśmy trochę słodkiej papryki) i gotujemy do pożądanej konsystencji. Gotowałem przez 15 minut. Cały nasz sos jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy