twarożek świąteczny wielkanocny

pyszne, niezwykłe, łatwe! Niesamowity przepis na słodycze! Przepis bez wad, masa na Wielkanoc jest delikatna i pachnąca, plastyczna i smaczna. Udekoruj każdy świąteczny stół, a przygotowanie nie jest trudne! Znalazłem ten przepis w książce kucharskiej mojej ciotki i postanowiłem spróbować zrobić to na Wielkanoc, naprawdę mnie to przyciągnęło! Wcześniej warzyłem całą masę, która idzie na Wielkanoc w łaźni parowej , a ten przepis zadziwił mnie tym, że warzona jest tylko masa jajeczno - kremowa, a twarożek dodaje się do masy całkowitej, a sama masa okazuje się znacznie delikatniejsza. Zrobiłem to i nie żałowałem, okazało się, że tak piękna i apetyczna Pasieka. Na święta jasnej Wielkanocy zrobiłam deser, Jest o wiele lepszy niż wszystkie zagraniczne cukierki, Wielkanoc z twarogiem i śmietaną, tak piękna i delikatna, Co jest bardzo potrzebne na każdym stole w wakacje!
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 42 % 18 g
węglowodany 35 % 15 g
275 kcal
IG: 7 / 20 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

Usuń twaróg z zimna na 3 godziny.
olej SL wyjmij również na godzinę z lodówki.
ubij jajka z cukrem i wanilią przez 3 minuty.
Dodaj do nich śmietanę i włóż do łaźni wodnej do gotowania, ciągle mieszając.
gotuj, aż zgęstnieje.
zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.
ubij twaróg w blenderze lub przepuść przez maszynę do mięsa.
dodaj masło SL. i jeszcze raz ubij.
połącz masę twarogową i kremową.
dodaj rodzynki wcześniej namoczone we wrzącej wodzie, kandyzowane owoce i orzechy (smażone).
w formie Wielkanocnej umieść gazę w dwóch warstwach.
i włóż do niego naszą masę.
umieść wszystko pod prasą, aby końce gazy zwisały z formy i wyjmij na zimno na 8 godzin.
następnie wyjmij z formy, Usuń gazę i udekoruj według własnego uznania.
podawaj do stołu i uzyskaj apetyt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal / 100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy