buraki z masłem

Prosty, ale smaczny i zdrowy. Najlepsze rozwiązanie na szybką rękę. Podczas postu prosta sałatka z buraków trafi do ziemniaków, ryżu i gryki. Możesz dodać tam wszystko: jabłka, orzechy, czosnek itp.... Ale bez dodatków jest dobry...
Rumba-HawanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 43 % 9 g
126 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

ugotuj buraki (lub upiecz w piekarniku). Ostudzić, obrać i zetrzeć. A kto lubi, może po prostu pokroić cienkie talerze.
sól, pieprz, dodaj Rast. olej, trochę octu, posiekane zioła i trochę cukru. Wymieszaj wszystko i odstaw na 15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy