skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Brukselka została zamrożona, okazuje się nie gorsza niż świeża.
Krok 2:
Gotuj kapustę w osolonej wodzie przez 5 minut.
Krok 3:
Pokrój cebulę w półpierścienie. Możesz użyć pierścieni lub kostek, jak chcesz.
Krok 4:
Na patelni lub rondlu z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż cebulę na złoty kolor.
Krok 5:
Dodaj brukselkę: pokrój dużą na ćwiartki, średnią na pół, a małe główki kapusty można pozostawić w całości.
Krok 6:
Polej wszystko sosem beszamelowym.
Krok 7:
Aby przygotować sos, usmaż mąkę na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor, ciągle mieszając.
Krok 8:
Na patelni roztop masło.
Krok 9:
Spraw, aby ogień był minimalny. Dodaj mąkę do masła małymi porcjami, ciągle mieszając, aby uzyskać jednorodną, gęstą masę jasnobrązowego koloru.
Krok 10:
Wlej 50 ml mleka, mieszając mieszaninę trzepaczką, aby nie było grudek.
Krok 11:
Wlej pozostałe mleko, zagotuj i gotuj sos na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje.
Krok 12:
Wymieszaj kapustę z sosem i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
Krok 13:
Podawaj brukselkę z ciepłym sosem beszamelowym, jako samodzielne danie warzywne lub jako dodatek do mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Brukselka - 43 kcal/100g
- Brukselka gotowana - 36 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g