ciepła sałatka z brukselki

prosta sałatka, której smak nie pozostawi nikogo obojętnym! Bardzo ciekawa w smaku sałatka z brukselki.
nataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 33 % 8 g
157 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Brukselka została zamrożona, okazuje się nie gorsza niż świeża.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj kapustę w osolonej wodzie przez 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w półpierścienie. Możesz użyć pierścieni lub kostek, jak chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni lub rondlu z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż cebulę na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj brukselkę: pokrój dużą na ćwiartki, średnią na pół, a małe główki kapusty można pozostawić w całości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej wszystko sosem beszamelowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby przygotować sos, usmaż mąkę na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor, ciągle mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni roztop masło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spraw, aby ogień był minimalny. Dodaj mąkę do masła małymi porcjami, ciągle mieszając, aby uzyskać jednorodną, gęstą masę jasnobrązowego koloru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej 50 ml mleka, mieszając mieszaninę trzepaczką, aby nie było grudek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej pozostałe mleko, zagotuj i gotuj sos na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj kapustę z sosem i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj brukselkę z ciepłym sosem beszamelowym, jako samodzielne danie warzywne lub jako dodatek do mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Brukselka - 43   kcal/100g
  • Brukselka gotowana - 36   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy