lamparty lub naleśniki nakrapiane
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
płuco cielęce dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą. kroimy na małe kawałki i gotujemy, kilkakrotnie zmieniając wodę po ugotowaniu (zmieniłem trzy razy).
W międzyczasie, gdy płuco gotuje się (około 1,5 godziny), przygotuj naleśniki. Aby to zrobić, wbij jajka do miski, ubij, dodaj mleko, wodę, wymieszaj, dodaj mąkę, sól i delikatnie zagniataj ciasto, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej kawałkiem smalcu.
gdy płuco jest ugotowane, przewiń je przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor na oleju. Następnie dodaj płuco. sól, pieprz i smaż wszystko razem.
na każdym naleśniku kładziemy łyżkę nadzienia i zwijamy kopertą.
W międzyczasie, gdy płuco gotuje się (około 1,5 godziny), przygotuj naleśniki. Aby to zrobić, wbij jajka do miski, ubij, dodaj mleko, wodę, wymieszaj, dodaj mąkę, sól i delikatnie zagniataj ciasto, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej kawałkiem smalcu.
gdy płuco jest ugotowane, przewiń je przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor na oleju. Następnie dodaj płuco. sól, pieprz i smaż wszystko razem.
na każdym naleśniku kładziemy łyżkę nadzienia i zwijamy kopertą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92 kcal/100g
- Trebusza - 120 kcal/100g
- Kiełbasa mózgowa - 342 kcal/100g
- Podroby - 170 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g