przekąska z pomidorów, jajek i awokado z majonezem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
przepis na przekąskę z awokado jest dość prosty i nie zajmuje więcej niż dziesięć minut.
bardzo ważne jest, aby awokado było dojrzałe i łatwe do ugniatania widelcem. Jeśli kupiłeś dość twarde awokado – trzymaj je w kuchni przez około dwa dni, a stanie się znacznie bardziej miękkie.
więc obierz awokado i ugniataj widelcem w papkę.
jajka na twardo zetrzyj na drobnej tarce.
połącz jajka z awokado, dodaj posiekany czosnek i majonez.
można również dodać sól lub pieprz według własnych upodobań.
pokrój pomidory w plastry i ułóż powstałą mieszaninę na każdym kółku.
opcjonalnie pomidory można zastąpić chlebem lub chlebem pita.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g