przekąska z pomidorów, jajek i awokado z majonezem

Dyskretna w smaku przyjemna przekąska z pewnością ozdobi każde zastój. Łatwość przygotowania Bardzo satysfakcjonująca i smaczna przekąska z awokado.
DarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 20 % 4 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidory.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj awokado.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czosnek,majonez.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż tę masę na pomidorach lub chlebie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

przepis na przekąskę z awokado jest dość prosty i nie zajmuje więcej niż dziesięć minut.
bardzo ważne jest, aby awokado było dojrzałe i łatwe do ugniatania widelcem. Jeśli kupiłeś dość twarde awokado – trzymaj je w kuchni przez około dwa dni, a stanie się znacznie bardziej miękkie.
więc obierz awokado i ugniataj widelcem w papkę.
jajka na twardo zetrzyj na drobnej tarce.
połącz jajka z awokado, dodaj posiekany czosnek i majonez.
można również dodać sól lub pieprz według własnych upodobań.
pokrój pomidory w plastry i ułóż powstałą mieszaninę na każdym kółku.
opcjonalnie pomidory można zastąpić chlebem lub chlebem pita.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy