sznycel z kapusty

Wspaniały niskokaloryczny sznycel z kapusty zachwyci swoim smakiem. Łatwość przygotowania Sznycel z kapusty to pyszne drugie danie, ale jak na mój gust brakuje mu mięsa.
Marianne KimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 62 % 8 g
78 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min
przepis jest przydatny dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa, ale jednocześnie starają się maksymalnie urozmaicić dietę warzywną.
myjemy kapustę i usuwamy z niej górne liście. Pokrój główkę kapusty na cztery równe części i usuń łodygę.
w rondlu gotuj lekko osoloną wodę i gotuj kapustę w tej wodzie przez około pięć minut, aż będzie miękka.
gotowaną kapustę wrzucamy do durszlaka i pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć.
demontujemy wszystkie cztery kawałki na osobne liście.
lekko ubij jajko, dodaj sól i pieprz.
zanurz każdy liść kapusty w jajku, a następnie zwiń w bułce tartej.
następnie smaż każdy liść na maśle, aż będzie miał złoty odcień.
w ten prosty sposób otrzymujemy sznycel z kapusty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy