sznycel z kapusty
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
przepis jest przydatny dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa, ale jednocześnie starają się maksymalnie urozmaicić dietę warzywną.
myjemy kapustę i usuwamy z niej górne liście. Pokrój główkę kapusty na cztery równe części i usuń łodygę.
w rondlu gotuj lekko osoloną wodę i gotuj kapustę w tej wodzie przez około pięć minut, aż będzie miękka.
gotowaną kapustę wrzucamy do durszlaka i pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć.
demontujemy wszystkie cztery kawałki na osobne liście.
lekko ubij jajko, dodaj sól i pieprz.
zanurz każdy liść kapusty w jajku, a następnie zwiń w bułce tartej.
następnie smaż każdy liść na maśle, aż będzie miał złoty odcień.
w ten prosty sposób otrzymujemy sznycel z kapusty.
myjemy kapustę i usuwamy z niej górne liście. Pokrój główkę kapusty na cztery równe części i usuń łodygę.
w rondlu gotuj lekko osoloną wodę i gotuj kapustę w tej wodzie przez około pięć minut, aż będzie miękka.
gotowaną kapustę wrzucamy do durszlaka i pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć.
demontujemy wszystkie cztery kawałki na osobne liście.
lekko ubij jajko, dodaj sól i pieprz.
zanurz każdy liść kapusty w jajku, a następnie zwiń w bułce tartej.
następnie smaż każdy liść na maśle, aż będzie miał złoty odcień.
w ten prosty sposób otrzymujemy sznycel z kapusty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g