suszone ziemniaki

zaletą suszonych ziemniaków jest to, że są przechowywane przez długi czas! Ogólnie rzecz biorąc, nie widzę specjalnej potrzeby zbierania suszonych ziemniaków na zimę. W każdym mieście w centrum naszego kraju o każdej porze roku można kupić ziemniaki w rozsądnej cenie. Ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy mieszkają w innych warunkach, być może dość daleko od centrum Rosji i nie mają możliwości zakupu ziemniaków w połowie stycznia.
Mila-MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 18 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h
znam dwa różne sposoby gotowania suszonych ziemniaków.
metoda pierwsza.
umyte ziemniaki gotujemy w skórce.
spuść wodę i umieść bulwy w zamrażarce.
gdy ziemniaki są zamrożone, wyjmij je z zamrażarki i pozwól im się rozmrozić.
po rozmrożeniu obierz ziemniaki i wyciśnij wodę.
powstałą masę rozprowadzamy na blasze do pieczenia i suszymy w piekarniku przy otwartych drzwiach.
podczas suszenia wskazane jest ugniatanie i mieszanie tłuczonych ziemniaków.
proszek powstały w wyniku suszenia jest przechowywany w szklanych słoikach zamkniętych pokrywkami.
metoda druga.
obrane ziemniaki kroimy w duże paski i gotujemy przez trzy minuty we wrzącej wodzie.
spuścić wodę, wysuszyć ziemniaki, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia i wysuszyć w otwartym piekarniku.
suszone ziemniaki są przechowywane w workach lub torebkach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g

Podobne przepisy