suszone ziemniaki
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
znam dwa różne sposoby gotowania suszonych ziemniaków.
metoda pierwsza.
umyte ziemniaki gotujemy w skórce.
spuść wodę i umieść bulwy w zamrażarce.
gdy ziemniaki są zamrożone, wyjmij je z zamrażarki i pozwól im się rozmrozić.
po rozmrożeniu obierz ziemniaki i wyciśnij wodę.
powstałą masę rozprowadzamy na blasze do pieczenia i suszymy w piekarniku przy otwartych drzwiach.
podczas suszenia wskazane jest ugniatanie i mieszanie tłuczonych ziemniaków.
proszek powstały w wyniku suszenia jest przechowywany w szklanych słoikach zamkniętych pokrywkami.
metoda druga.
obrane ziemniaki kroimy w duże paski i gotujemy przez trzy minuty we wrzącej wodzie.
spuścić wodę, wysuszyć ziemniaki, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia i wysuszyć w otwartym piekarniku.
suszone ziemniaki są przechowywane w workach lub torebkach.
metoda pierwsza.
umyte ziemniaki gotujemy w skórce.
spuść wodę i umieść bulwy w zamrażarce.
gdy ziemniaki są zamrożone, wyjmij je z zamrażarki i pozwól im się rozmrozić.
po rozmrożeniu obierz ziemniaki i wyciśnij wodę.
powstałą masę rozprowadzamy na blasze do pieczenia i suszymy w piekarniku przy otwartych drzwiach.
podczas suszenia wskazane jest ugniatanie i mieszanie tłuczonych ziemniaków.
proszek powstały w wyniku suszenia jest przechowywany w szklanych słoikach zamkniętych pokrywkami.
metoda druga.
obrane ziemniaki kroimy w duże paski i gotujemy przez trzy minuty we wrzącej wodzie.
spuścić wodę, wysuszyć ziemniaki, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia i wysuszyć w otwartym piekarniku.
suszone ziemniaki są przechowywane w workach lub torebkach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g