krewetki z ryżem w Podkowie szczęścia
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj krewetki w wodzie z liściem laurowym, solą i przyprawami.
wlej olej roślinny do kotła, podgrzej do miękkości i włóż umyty i wysuszony ryż, smaż przez 2-3 minuty z curry lub innymi przyprawami, a następnie dodaj przegotowaną wodę, aby była na palcu nad ryżem, gotuj z zamkniętą pokrywką bez mieszania na małym ogniu.
cukinię kroimy na talerze i smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor, sól pod koniec smażenia.
obierz czosnek i przepuść przez prasę.
natrzyj naszą cukinię czosnkiem.
pokrój szary chleb o grubości 4-5 ml., tryb plasterkowy na pół, Wytnij środek i pokrój równomiernie na kawałki.
smażyć nasz chleb na oleju roślinnym.
obierz gotowane krewetki i usmaż je z cebulą na oleju Rast.
dekorujemy danie.
krewetki i ryż układamy na przemian w podkowy chlebowe.
obracamy talerze z cukinii w przekaźniki i kładziemy je na boku talerza.
użyłam sałatki z buraków konserwowych ze słoika.
smażone kromki chleba układamy również na talerzu
serwujemy nasze danie i życzymy wszystkim smacznego!
wlej olej roślinny do kotła, podgrzej do miękkości i włóż umyty i wysuszony ryż, smaż przez 2-3 minuty z curry lub innymi przyprawami, a następnie dodaj przegotowaną wodę, aby była na palcu nad ryżem, gotuj z zamkniętą pokrywką bez mieszania na małym ogniu.
cukinię kroimy na talerze i smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor, sól pod koniec smażenia.
obierz czosnek i przepuść przez prasę.
natrzyj naszą cukinię czosnkiem.
pokrój szary chleb o grubości 4-5 ml., tryb plasterkowy na pół, Wytnij środek i pokrój równomiernie na kawałki.
smażyć nasz chleb na oleju roślinnym.
obierz gotowane krewetki i usmaż je z cebulą na oleju Rast.
dekorujemy danie.
krewetki i ryż układamy na przemian w podkowy chlebowe.
obracamy talerze z cukinii w przekaźniki i kładziemy je na boku talerza.
użyłam sałatki z buraków konserwowych ze słoika.
smażone kromki chleba układamy również na talerzu
serwujemy nasze danie i życzymy wszystkim smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g