puree ziemniaczane z kurczakiem
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
najczęściej nie biorę całego kurczaka, ale udko lub pierś. Więc zagotuj kurczaka i ostudź.
obierz ziemniaki i marchewki. Pokrój marchewki w plasterki. Wszystko gotujemy w osolonej wodzie.
podczas gotowania naszych warzyw zajmijmy się kurczakiem. Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Jeśli gotujesz dla dzieci, posiekaj blenderem lub przewiń w maszynce do mięsa.
gdy marchewka będzie gotowa, wyjmij ją i pokrój w drobną kostkę. Odcedź ziemniaki, pozostawiając trochę bulionu do puree. Dobrze ugniatamy tłuczkiem, aby nie pozostały grudki.
dodaj mleko, masło i jeszcze raz dobrze ugniataj i wymieszaj.
dodaj marchewkę i mięso z kurczaka do gotowego puree. Ponownie wymieszaj.
następnie dwie opcje-albo podawaj danie na stole, albo dodaj bulion, aż do uzyskania konsystencji gęstej zupy. Bardziej podoba mi się druga opcja. Puree jest lekkie, delikatne. I staje się jeszcze smaczniejszy. A Dla Dzieci preferowana jest druga opcja. Zwykle jemy takie tłuczone ziemniaki z piklami.
obierz ziemniaki i marchewki. Pokrój marchewki w plasterki. Wszystko gotujemy w osolonej wodzie.
podczas gotowania naszych warzyw zajmijmy się kurczakiem. Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Jeśli gotujesz dla dzieci, posiekaj blenderem lub przewiń w maszynce do mięsa.
gdy marchewka będzie gotowa, wyjmij ją i pokrój w drobną kostkę. Odcedź ziemniaki, pozostawiając trochę bulionu do puree. Dobrze ugniatamy tłuczkiem, aby nie pozostały grudki.
dodaj mleko, masło i jeszcze raz dobrze ugniataj i wymieszaj.
dodaj marchewkę i mięso z kurczaka do gotowego puree. Ponownie wymieszaj.
następnie dwie opcje-albo podawaj danie na stole, albo dodaj bulion, aż do uzyskania konsystencji gęstej zupy. Bardziej podoba mi się druga opcja. Puree jest lekkie, delikatne. I staje się jeszcze smaczniejszy. A Dla Dzieci preferowana jest druga opcja. Zwykle jemy takie tłuczone ziemniaki z piklami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g