jabłka w karmelu i czekoladzie

zdrowe z przyjemnym w tym przepisie są nie tylko łączone,ale także przyjazne. Chrupiący, delikatny, słodko-kwaśny deser. Piękna dekoracja Przepis od Maszy Kicheva. To coś niesamowitego! Świeże, soczyste owoce, chrupiący karmel, czekolada i orzechy to wspaniałe połączenie smaków i kontrastów. Pamiętaj, aby spróbować zrobić to danie. Takie jabłka są idealne na świąteczny stół.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 75 % 33 g
223 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
dzisiejszy poranek zaczął się od otwarcia butelki kwasu chlebowego i oblania całej kuchni, w tym siebie. Ale jasne-dziś nie mam nic do roboty w kuchni. Ale! Wczoraj wieczorem zdecydowanie zdecydowałam, że dziś rozpieszczę rodzinę jabłkami w karmelu i czekoladzie. A jeśli dziewczyna wpadnie w głowę, to nic z tego nie wybije)))
ogólnie rozwiązany-wykonany, a nawet ze zdjęciami. Ale jak zaczął się dzień, tak poszło-poszło)) nie było niezbędnych składników, naczyń, akcesoriów, a nawet po 30 minutach pisania tego przepisu zostałem wyrzucony na stronę logowania i musiałem zacząć pisać wszystko od nowa)). Ogólnie rzecz biorąc, było tak....
najpierw musimy zrobić karmel. Aby to zrobić, weź cukier, wodę i ocet, wymieszaj wszystko i podpal. Gotuj, aż nasz karmel stanie się bursztynowy. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, aby karmel miał kremowy smak, dodaj trochę masła. Jeśli lubisz cytrusowy odcień, zastąp wodę sokiem z cytryny lub pomarańczy.
cóż, ponieważ wszystko mi się nie udało, nie było ani jednego wolnego małego rondla. Dlatego użyłem łyżki teflonowej. Ha! Jak nie tak! Karmel w kadzi teflonowej nie jest zrobiony. Woda odparowała, a cukier skrystalizowany pozostał w kadzi. Torturowany, dodając kilka razy wodę, postanowiłem zostawić wszystko tak, jak jest. Cóż, tym razem będę miał jabłka nie w karmelu, ale w cukrze. Oczywiście nie do końca, ale nie poddawaj się! Podczas gotowania karmelu musisz przygotować jabłka. Dokładnie je umyj, osusz, Usuń szypułki i włóż do nich chińskie pałeczki. Tym razem nie miałem patyczków i zastąpiłem je szaszłykami, ponieważ mam małe jabłka.
ogólnie rzecz biorąc, gdy tylko karmel uzyska pożądany kolor i konsystencję, zdejmij go z ognia i szybko zanurz w nim jabłka. Uważaj, temperatura karmelu przekracza 160 stopni!
umieść jabłka do wyschnięcia na silikonowej macie lub folii. Część karmelu spływa, jeśli chcesz, możesz ją odciąć nożem, co ogólnie nie jest konieczne.
podczas suszenia jabłek zajmijmy się czekoladą. Pierwsza opcja – prosta) – rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, druga opcja-temperowanie czekolady. Moja próba temperowania czekolady, dziś oczywiście, nie powiodła się.)) Powiem ci bardziej szczegółowo, jak to się robi i dlaczego jest to konieczne.
jeśli używasz rozpuszczonej czekolady, to po zestaleniu nie ma połysku i topi się od ciepła dłoni, tj. palce będą w czekoladzie) nie stanowi to problemu, jeśli podasz jabłka pokrojone w plasterki i widelce do owoców. Jeśli temperujesz czekoladę, po zestaleniu ma połysk i nie topi się bardzo szybko - staje się jak tabliczka czekolady. Takie jabłka można podawać w całości. Podczas gryzienia nie bój się, że twarz zabrudzi się czekoladą))
Temperujemy również w łaźni wodnej. Podgrzewamy wodę w rondlu, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia i połóż na nim miskę czekolady, aby dno miski nie dotykało wody. Sama miska powinna być idealnie czysta i sucha. Najpierw podgrzej do 40-45 stopni, następnie schłodź do 25-27 stopni i ponownie podgrzej do 32. Następnie możesz wykonać test-nałóż czekoladę na tył łyżki i włóż do zamrażarki na 1 minutę. Po minucie czekolada powinna zamarznąć i nie stopić się od dotyku. Jeśli test się nie powiedzie, zaczynamy ponownie wykonywać tę samą procedurę z tą czekoladą 40-27-32 stopni
więc czekolada jest stopiona, zanurz w niej nasze jabłka, pozwól czekoladzie trochę spłynąć i posyp orzechami. Ogólnie rzecz biorąc, idealnie wszystko powinno być warstwami - na górze znajduje się warstwa jabłka, za nią karmel(tj. karmel nie pokrywa całego jabłka), tuż pod czekoladą (ponownie nie pokrywamy całego karmelu czekoladą), a poniżej orzechy, pokrywają również spód jabłka. Orzechy można zastąpić kruszonką waflową, płatkami kokosowymi i czym dusza zapragnie. Użyłem płatków migdałów.
gotowe jabłka wysyłamy do lodówki na 3-4 godziny. Nasz deser jest gotowy.
mam nadzieję, że pomimo nieudanego dnia u mnie nie będziesz się bać i ugotować tego wspaniałego deseru i rozpieszczać siebie i bliskich tymi cudownymi jabłkami. W końcu jesteś tego wart!))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy