skład / składniki
metoda gotowania
namocz czerwoną fasolę przez noc, im wcześniej namocz, tym mniej gotuj:) woda powinna przykryć fasolę 3 palcami.
pół kurczaka obrać ze skóry, pokroić na 2-3 części, włożyć do 5-litrowego rondla, dodać fasolę wraz z wodą, w której została namoczona. Dodaj wodę do krawędzi, wymieszaj, przykryj, podpal.
pokrój marchewki i cebulę na pół i smaż na suchej patelni z obu stron na złoty kolor (dzięki czemu warzywa będą bardziej aromatyczne). Gdy bulion się zagotuje-usuń pianę, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, sól, przygotowaną cebulę i marchewkę. Gotuj przez 40 minut od czasu do czasu mieszając, aby fasola nie przykleiła się do dna.
podczas gotowania bulionu przygotowujemy sos: cebulę w kostkę, marchewkę na tarce smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor + czosnek drobno (nie przez prasę) + sos pomidorowy. Ułóż kurczaka, dodaj dressing i ziemniaki w kostkę. Gotuj do miękkości fasoli (~20 min).
podawać ze śmietaną lub ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g