Zupa z czerwonej fasoli w sosie pomidorowym

pyszna i pożywna zupa dla całej rodziny! Niedrogie i pożywne danie, a co najważniejsze pyszne!
boaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 37 % 10 g
149 kcal
IG: 90 / 10 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

namocz czerwoną fasolę przez noc, im wcześniej namocz, tym mniej gotuj:) woda powinna przykryć fasolę 3 palcami.
pół kurczaka obrać ze skóry, pokroić na 2-3 części, włożyć do 5-litrowego rondla, dodać fasolę wraz z wodą, w której została namoczona. Dodaj wodę do krawędzi, wymieszaj, przykryj, podpal.
pokrój marchewki i cebulę na pół i smaż na suchej patelni z obu stron na złoty kolor (dzięki czemu warzywa będą bardziej aromatyczne). Gdy bulion się zagotuje-usuń pianę, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, sól, przygotowaną cebulę i marchewkę. Gotuj przez 40 minut od czasu do czasu mieszając, aby fasola nie przykleiła się do dna.
 podczas gotowania bulionu przygotowujemy sos: cebulę w kostkę, marchewkę na tarce smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor + czosnek drobno (nie przez prasę) + sos pomidorowy. Ułóż kurczaka, dodaj dressing i ziemniaki w kostkę. Gotuj do miękkości fasoli (~20 min).
podawać ze śmietaną lub ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy