Sande lody truskawkowe po królewsku
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
truskawki myjemy i kroimy.
w kadzi rozpuść masło, dodaj truskawki, cukier, ocet balsamiczny.
wszystko delikatnie wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie truskawki powinny stać się ciemnoczerwone i dobrze się rozgrzać.
w przygotowanych miseczkach (szklankach, miseczkach) kładziemy gałkę lodów, kładziemy ciepłe truskawki na wierzchu i polewamy sosem.
udekoruj listkami mięty.
Dessert "truskawka po królewsku" jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g