banany z truskawkami w karmelu
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj truskawki, wysusz, odetnij wierzch liśćmi, w zależności od wielkości pokrój je lub pozostaw w całości.
banany obieramy, kroimy i kładziemy na półmisku deserowym po 2 połówki.
cukier podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż się rozpuści. Nadal ogrzewamy, aż uzyskamy złoty kolor. Zdjąć z ognia, w małych kawałkach dodać masło ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiego, kremowego sosu.
banany polać sosem karmelowym, ułożyć ładnie truskawki.
udekoruj deser migdałami, orzechami włoskimi, kawałkami czekolady, listkami mięty lub innymi orzechami i dekoracjami – życzenia.
nasz deser jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g