gęsta pasta czekoladowa

twoje słodycze będą zachwycone tą czekoladowo-orzechową pastą. Makaron okazuje się bardzo smaczny i jak dla mnie bardzo słodki, ale mam rodzinę słodyczy). Smak przypomina trochę mleczną czekoladę, jeśli lubisz czekoladę z goryczką, dodaj łyżki 4 lub 5 kakao, jednocześnie zmniejszając ilość mleka w proszku. Taką pastę można po prostu rozprowadzić na chlebie lub ułożyć bułki lub ciasta lub połączyć z nimi ciasteczka, Jest wiele opcji i wszystkie są bardzo smaczne. Przepis na tę czekoladową pastę podał mi mąż, gdy dowiedział się, że mamy w domu mleko w proszku. Jak się okazało, sam ugotował ten makaron w odległym dzieciństwie i jest gotowy do jedzenia tylko łyżkami.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 16 g
tłuszcze 22 % 19 g
węglowodany 59 % 50 g
386 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

na początek ugotuj syrop, dodaj cukier do wody i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu, dodaj proszek kakaowy do gotowego gorącego syropu, wymieszaj, a następnie masło i wszystko dobrze wymieszaj, aż masło się rozpuści.

teraz do gotowego syropu dodajemy przesiane mleko w proszku w małych porcjach i wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub ręcznie. Upewnij się, że nie ma grudek. W razie potrzeby możesz dodać dowolne posiekane i lekko prażone orzechy.

to wszystko nasz makaron jest gotowy. Wlać do odpowiedniego pojemnika i pozostawić do ostygnięcia. W miarę stygnięcia pasta staje się grubsza. Taką pastę można po prostu rozprowadzić na chlebie, można ją stosować jako krem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy