makrela nadziewana

pyszne ryby dla rodziny i gości!
NineliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 21 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 3 % 1 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 30 min
pokrój makrelę, opłucz, rozłóż książką i ostrożnie uwolnij od kości.

sól, pieprz, posyp suchą żelatyną. Następnie gotowana marchewka lub smażona marchewka z cebulą. Od góry po jednej stronie układamy pokrojone jajka w pierścienie.

połącz dwie połówki. Owinąć szczelnie folią spożywczą w kilku warstwach. Włóż te "mumie" do wrzącej wody i gotuj przez 30 minut.

wyciągnij i włóż pod prasę! (na talerzu ryba jest bezpośrednio w filmie, bez rozkładania, na desce do krojenia i czymś ciężkim). Gdy ostygnie, włóż do lodówki na 3 godziny.

po schłodzeniu można pokroić na kawałki bezpośrednio w folii, aby kawałki były równe i nie rozpadały się

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy