trufle domowe smak dzieciństwa

wspaniały deser! Łatwy w przygotowaniu, szybki do zjedzenia. Łatwy w przygotowaniu, szybki do zjedzenia i nigdy nie zapomniany!))) Po raz pierwszy spróbowałem tego dania w wieku 4 lat i byłem z niego zachwycony) Niedawno postanowiliśmy gotować razem na 36 urodziny mojej mamy, zapamiętałem wszystko, a dziś zrobiłem to sam) Mama uwielbiała też robić te trufle w młodości, w ZSRR. Bardzo smaczne i domowe))) Spróbuj I ty!
Krystyna WatalińskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 13 g
tłuszcze 22 % 21 g
węglowodany 64 % 60 g
444 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mój kot Lefa, nawiasem mówiąc, również brał udział w gotowaniu:)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukier topimy z mlekiem. w rondlu. Na płycie)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiedy cukier z mlekiem stanie się taki-wyjmij z pieca

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj olej

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie umieść w zimnym miejscu, aby się ochłodzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do schłodzonej mieszanki Wprowadzamy pół paczki mieszanki dla niemowląt

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo dodawaj drugą połowę paczki i mieszaj, aż będzie gładka

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj kakao, głównie gorzkie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przerzucamy rękami do takiego stanu & quot; plasteliny"

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto uformowane cukierki, a w tle chowają się kolejne & quot; trufle & quot;, a raczej to uszy mojego drugiego kota bzdury, który też nam pomagał!:)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    To trufle, na które zabrakło kakao. Nie obaliły się, ale nie są gorsze)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trufle usuwamy, aby zestalić się w hodowca. Gotowe cukierki podajemy z Mewą. Wszyscy będą zachwyceni! Smacznego!:)

1) cukier z mlekiem doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu (cukier musi się rozpuścić)
2) w roztopionym cukrze z mlekiem pomiń masło, mieszaj, aż masło zniknie:)
3) schłodzić powstałą mieszaninę.
4) gdy "baza" ostygnie, bierzemy mieszankę dla niemowląt w proszku(lub mleko w proszku) i wprowadzamy ją do mieszanki mleczno-cukrowo-maślanej. Dobrze mieszaj, aż uzyskasz jednorodną masę.
5) wlej gorzkie kakao (na oko, aby mieszanina nabrała czekoladowego odcienia), możesz stopniowo dodawać słodkie kakao. Spójrz na smak, najważniejsze jest, aby nie przesadzić (a raczej nie przekakać:)
6) wszystko mieszamy, a następnie obracamy rękami, aż "ciasto" na trufle stanie się konsystencją jak plastelina
7) w osobnym talerzu (lub na desce) wlej kakao (gorzkie z dodatkiem małej ilości słodyczy)
8) formujemy trufle z apetycznej plasteliny czekoladowej, zwijamy w kakao.
9) wkładamy nasze trufle do pięknego pudełka po cukierkach lub na półmisku i wysyłamy do lodówki, aby zamarzły.
Uwaga do kroku
smacznego!:):):)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy