ciasto mięsne z czosnkiem i ostrą papryką
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
i tak na początek przecinamy głowę. Pokrój całą głowę wieprzową na 4 części, odetnij tłuszcz w niewielkiej ilości z policzków. Odłącz kości, które łatwo się odłączą. Wytnij uszy i język. (Oddzielny). Dokładnie spłucz i obierz skórę nożem. Następnie moczyć kawałki głowy wieprzowiny w wodzie przez 1,5 godziny. Weź miskę o pojemności 20-25 litrów, wlej 10 litrów wody i włóż Gaz. Wrzuć kawałki głowy wieprzowej i gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny.
teraz nogi wieprzowe.
są również dokładnie spłukiwane, czyszczone i moczone w zimnej wodzie przez 30-40 minut. Następnie dodaj do głowy świni.
po 2 godzinach wyjmij duży widelec, kawałki głowy wieprzowej i nogi wieprzowe i możesz zacząć rzeźbić. Usuń cały tłuszcz z głowy wieprzowej, oddziel mięso i kości. 150-200 gramów tłuszczu pokroić na małe kawałki, reszta tłuszczu po prostu nie jest potrzebna, jak oczywiście kości. Nie trzeba ciąć oddzielonego mięsa od głowy wieprzowej, wystarczy oddzielić ręce i odłożyć na pustą miskę. Nogi wieprzowe również usuwają tłuszcz, oddzielają mięso i kości (tłuszcz i kości nie będą potrzebne).
teraz musisz dokładnie odcedzić bulion przez durszlak.
dodaj warzywa i przyprawy do bulionu.
marchewki 1-Na szt. obierz i zetrzyj na grubej tarce.
cebula 2-szt. obierz i pokrój w drobną kostkę.
czosnek 6-t obrać i przepuścić przez czosnek.
jabłko ¼ części zmielić na drobnej tarce.
cytryna 1-A klin ponownie drobno posiekany.
pieprz mielony czarny 2 łyżeczki (30 gr.)
sól 1-na łyżce
papryka ostra 1/9 strąka drobno posiekana nożem.
przyprawa do mięsa (do wieprzowiny) 1-na łyżkę.
wszystko dobrze wymieszaj i dodaj do odcedzonego bulionu. I gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie możesz rzucić mięso.
Dodaj również 150-200 gramów wcześniej oddzielonego i posiekanego tłuszczu do bulionu.
dokładnie opłucz uszy, Wyczyść cały brud z wgłębień i pokrój na małe kawałki(ale dodaj je lub nie, to już zależy od smaku i uznania gospodyni).
język to ogólnie ogromny przysmak!
nie musisz ciąć języka, po prostu dobrze go umyj i wyczyść górną część.
ugotuj żeberka wieprzowe osobno, ale nie musisz ich gotować zbyt długo, wystarczy 30 minut. Oddzielić mięso od kości i można dodać do bulionu do mięsa i warzyw.
teraz będziesz potrzebować Prasy.
zawsze używam prasy do wyciskania soku, tak jak do wyciskania mięsa (w starym stylu). Myślę, że nie tylko ja mam taką prasę w gospodarstwie. Ale jeśli ktoś nie ma takiej prasy, możesz po prostu wziąć zwykły Nie okrągły durszlak i mniejszą pokrywkę niż wgłębienie durszlaka.
naciśnij (durszlak) dokładnie spłucz i połóż gazę na dnie (ale najpierw gazę należy dokładnie zwilżyć zimną wodą).
teraz do następnego:
w prasie lub durszlaku wlewaj stopniowo bulion z mięsem. Uważaj, aby bulion się nie rozplątał. Po całkowitym wylaniu bulionu należy odczekać 10 minut. , aby ostatnie resztki bulionu stopniowo spływały. I dopiero teraz możesz zamknąć durszlak pokrywką lub przekręcić pokrywę Prasy. Włóż durszlak do lodówki, a prasę Zwykle wkładam do piwnicy i przykrywam ręcznikiem na jeden dzień. Po dniu połóż ciasto na talerzu i usuń gazę.
Udekoruj dobrze posiekanymi ziołami. (Koperek, szczypiorek, pietruszka).
oto gotowe ciasto mięsne z czosnkiem i pieprzem!
teraz nogi wieprzowe.
są również dokładnie spłukiwane, czyszczone i moczone w zimnej wodzie przez 30-40 minut. Następnie dodaj do głowy świni.
po 2 godzinach wyjmij duży widelec, kawałki głowy wieprzowej i nogi wieprzowe i możesz zacząć rzeźbić. Usuń cały tłuszcz z głowy wieprzowej, oddziel mięso i kości. 150-200 gramów tłuszczu pokroić na małe kawałki, reszta tłuszczu po prostu nie jest potrzebna, jak oczywiście kości. Nie trzeba ciąć oddzielonego mięsa od głowy wieprzowej, wystarczy oddzielić ręce i odłożyć na pustą miskę. Nogi wieprzowe również usuwają tłuszcz, oddzielają mięso i kości (tłuszcz i kości nie będą potrzebne).
teraz musisz dokładnie odcedzić bulion przez durszlak.
dodaj warzywa i przyprawy do bulionu.
marchewki 1-Na szt. obierz i zetrzyj na grubej tarce.
cebula 2-szt. obierz i pokrój w drobną kostkę.
czosnek 6-t obrać i przepuścić przez czosnek.
jabłko ¼ części zmielić na drobnej tarce.
cytryna 1-A klin ponownie drobno posiekany.
pieprz mielony czarny 2 łyżeczki (30 gr.)
sól 1-na łyżce
papryka ostra 1/9 strąka drobno posiekana nożem.
przyprawa do mięsa (do wieprzowiny) 1-na łyżkę.
wszystko dobrze wymieszaj i dodaj do odcedzonego bulionu. I gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie możesz rzucić mięso.
Dodaj również 150-200 gramów wcześniej oddzielonego i posiekanego tłuszczu do bulionu.
dokładnie opłucz uszy, Wyczyść cały brud z wgłębień i pokrój na małe kawałki(ale dodaj je lub nie, to już zależy od smaku i uznania gospodyni).
język to ogólnie ogromny przysmak!
nie musisz ciąć języka, po prostu dobrze go umyj i wyczyść górną część.
ugotuj żeberka wieprzowe osobno, ale nie musisz ich gotować zbyt długo, wystarczy 30 minut. Oddzielić mięso od kości i można dodać do bulionu do mięsa i warzyw.
teraz będziesz potrzebować Prasy.
zawsze używam prasy do wyciskania soku, tak jak do wyciskania mięsa (w starym stylu). Myślę, że nie tylko ja mam taką prasę w gospodarstwie. Ale jeśli ktoś nie ma takiej prasy, możesz po prostu wziąć zwykły Nie okrągły durszlak i mniejszą pokrywkę niż wgłębienie durszlaka.
naciśnij (durszlak) dokładnie spłucz i połóż gazę na dnie (ale najpierw gazę należy dokładnie zwilżyć zimną wodą).
teraz do następnego:
w prasie lub durszlaku wlewaj stopniowo bulion z mięsem. Uważaj, aby bulion się nie rozplątał. Po całkowitym wylaniu bulionu należy odczekać 10 minut. , aby ostatnie resztki bulionu stopniowo spływały. I dopiero teraz możesz zamknąć durszlak pokrywką lub przekręcić pokrywę Prasy. Włóż durszlak do lodówki, a prasę Zwykle wkładam do piwnicy i przykrywam ręcznikiem na jeden dzień. Po dniu połóż ciasto na talerzu i usuń gazę.
Udekoruj dobrze posiekanymi ziołami. (Koperek, szczypiorek, pietruszka).
oto gotowe ciasto mięsne z czosnkiem i pieprzem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g