ravioli z serem i szpinakiem

tradycyjne danie kuchni włoskiej regionu Emilia-Romania. Ravioli są bardzo smaczne, delikatne. SOS ładnie uzupełnia ich smak. Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu na sos, zamiast sosu pomidorowego możesz po prostu polać roztopionym masłem. Chociaż całe przygotowanie zajmuje dużo czasu, tworzenie samych ravioli zajmuje bardzo mało czasu. Spróbuj, mam nadzieję, że ci się spodoba:)
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 43 % 15 g
203 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

przygotuj ciasto. Zagniatałem za pomocą robota kuchennego, ale takie ciasto można zagnieść ręcznie, zajmie to trochę więcej czasu. Tak więc w misce kombajnu wlej przesianą mąkę i szczyptę soli, włącz Kombajn, dodaj jedno jajko i 1 łyżkę.l oliwa z oliwek. Powinniśmy mieć mokre okruchy. Wlej mąkę na stół, rozłóż okruchy i uformuj kulkę, teraz musimy dobrze zagnieść ciasto. Bardzo dobrze, jeśli w pobliżu są męskie ręce, ponieważ ciasto jest dość trudne do ugniatania. Jeśli nie było ich (męskich rąk), to po zmieszaniu ciasta przez 2-3 minuty ukryj je w plastikowej torbie i pozostaw na 10 minut na odpoczynek, w tym czasie nasze ciasto lekko się rozluźni i będzie znacznie łatwiejsze do ugniatania.
w międzyczasie zajmijmy się farszem. Aby to zrobić, rozpuść masło na patelni, wyślij do niego szpinak, możesz dodać 1 łyżkę. l wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Wyciśnij gotowy szpinak z nadmiaru wilgoci (tylko ostrożnie jest gorący) i pokrój, pozwól mu ostygnąć. W misce wymieszaj ricottę, starty parmezan i posiekany szpinak, wszystko wymieszaj, dodaj sól, pieprz do smaku. Nasze nadzienie jest gotowe.
wróć do naszego testu. Teraz po odpoczynku można go ugniatać do gładkości. Zagniecione ciasto ponownie wysyłamy do torby i odstawiamy na odpoczynek (10 minut).
podczas gdy ciasto odpoczywa zróbmy sos. Pomidory należy obrać ze skóry i wybrać nasiona, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię oliwą z oliwek, rozłóż pokruszone pomidory i gotuj na wolnym ogniu, aż będą ugotowane. Nasz sos powinien być jednorodny, nadmiar wilgoci powinien odparować. Na koniec dodaj sól, cukier, pieprz do smaku, w razie potrzeby możesz również dodać posiekany ząbek czosnku, a także suszoną bazylię i oregano.
więc mamy gotowe ciasto, nadzienie i sos, zaczynamy tworzyć ravioli. Ciasto rozwałkowujemy bardzo, bardzo cienko (o grubości 1 mm), podczas rozwałkowania obficie posypujemy mąką stół. Rozwałkowaną warstwę dzielimy na 2 części. Na jednej części układamy nasze nadzienie (dla wygody można je najpierw zwinąć w kulki). Wokół nadzienia przechodzimy ze wszystkich stron wilgotnym pędzelkiem do gotowania zamoczonym w wodzie (jest to konieczne, aby ciasto łatwiej się skleiło) i przykrywamy drugą częścią ciasta na wierzchu, dobrze go dociskamy, aby 2 części skleiły się i pokroiły ravioli. Gotowe ravioli natychmiast gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Ravioli gotuje się dość szybko, dosłownie 5 minut, uważaj, aby się nie rozgotować. Podawać z sosem i startym parmezanem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy