skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotuj ciasto. Zagniatałem za pomocą robota kuchennego, ale takie ciasto można zagnieść ręcznie, zajmie to trochę więcej czasu. Tak więc w misce kombajnu wlej przesianą mąkę i szczyptę soli, włącz Kombajn, dodaj jedno jajko i 1 łyżkę.l oliwa z oliwek. Powinniśmy mieć mokre okruchy. Wlej mąkę na stół, rozłóż okruchy i uformuj kulkę, teraz musimy dobrze zagnieść ciasto. Bardzo dobrze, jeśli w pobliżu są męskie ręce, ponieważ ciasto jest dość trudne do ugniatania. Jeśli nie było ich (męskich rąk), to po zmieszaniu ciasta przez 2-3 minuty ukryj je w plastikowej torbie i pozostaw na 10 minut na odpoczynek, w tym czasie nasze ciasto lekko się rozluźni i będzie znacznie łatwiejsze do ugniatania.
w międzyczasie zajmijmy się farszem. Aby to zrobić, rozpuść masło na patelni, wyślij do niego szpinak, możesz dodać 1 łyżkę. l wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Wyciśnij gotowy szpinak z nadmiaru wilgoci (tylko ostrożnie jest gorący) i pokrój, pozwól mu ostygnąć. W misce wymieszaj ricottę, starty parmezan i posiekany szpinak, wszystko wymieszaj, dodaj sól, pieprz do smaku. Nasze nadzienie jest gotowe.
wróć do naszego testu. Teraz po odpoczynku można go ugniatać do gładkości. Zagniecione ciasto ponownie wysyłamy do torby i odstawiamy na odpoczynek (10 minut).
podczas gdy ciasto odpoczywa zróbmy sos. Pomidory należy obrać ze skóry i wybrać nasiona, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię oliwą z oliwek, rozłóż pokruszone pomidory i gotuj na wolnym ogniu, aż będą ugotowane. Nasz sos powinien być jednorodny, nadmiar wilgoci powinien odparować. Na koniec dodaj sól, cukier, pieprz do smaku, w razie potrzeby możesz również dodać posiekany ząbek czosnku, a także suszoną bazylię i oregano.
więc mamy gotowe ciasto, nadzienie i sos, zaczynamy tworzyć ravioli. Ciasto rozwałkowujemy bardzo, bardzo cienko (o grubości 1 mm), podczas rozwałkowania obficie posypujemy mąką stół. Rozwałkowaną warstwę dzielimy na 2 części. Na jednej części układamy nasze nadzienie (dla wygody można je najpierw zwinąć w kulki). Wokół nadzienia przechodzimy ze wszystkich stron wilgotnym pędzelkiem do gotowania zamoczonym w wodzie (jest to konieczne, aby ciasto łatwiej się skleiło) i przykrywamy drugą częścią ciasta na wierzchu, dobrze go dociskamy, aby 2 części skleiły się i pokroiły ravioli. Gotowe ravioli natychmiast gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Ravioli gotuje się dość szybko, dosłownie 5 minut, uważaj, aby się nie rozgotować. Podawać z sosem i startym parmezanem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g