Barszcz lekki
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
ugotuj bulion wołowy:
polej wołowinę zimną wodą+główką cebuli + marchewką. Gdy się zagotuje, usuń pianę, aż zniknie. Następnie zmniejsz ogień do drobnego wrzenia, dodaj sól, dodaj trochę cukru, liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj przez co najmniej 1,5 godziny (połóż cebulę i marchewkę, gdy gotujesz przez godzinę).
weź 1,5-litrową patelnię (najlepiej Teflon), rozłóż kawałki masła na dnie, na górze:
łuk półpierścienie
buraki w paski
marchew w paski
ziemniaki w paski
papryka w paski
pasternak, pietruszka, koperek
posyp solą, pieprzem, dodaj liść laurowy
szczelnie zamknij pokrywkę (bez wody) i umieść na 8 minut na dobrym ogniu. Jak zacznie syczeć-wymieszaj, lekko zmniejsz.
w tym czasie pokrój kapustę na wióry.
po 8 minutach smażenia dodaj warzywa do bulionu + kapusta + pasta pomidorowa.
gotuj kapustę nie dłużej niż 3 minuty od momentu ugotowania. Do smaku dodaj śmietanę.
polej wołowinę zimną wodą+główką cebuli + marchewką. Gdy się zagotuje, usuń pianę, aż zniknie. Następnie zmniejsz ogień do drobnego wrzenia, dodaj sól, dodaj trochę cukru, liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj przez co najmniej 1,5 godziny (połóż cebulę i marchewkę, gdy gotujesz przez godzinę).
weź 1,5-litrową patelnię (najlepiej Teflon), rozłóż kawałki masła na dnie, na górze:
łuk półpierścienie
buraki w paski
marchew w paski
ziemniaki w paski
papryka w paski
pasternak, pietruszka, koperek
posyp solą, pieprzem, dodaj liść laurowy
szczelnie zamknij pokrywkę (bez wody) i umieść na 8 minut na dobrym ogniu. Jak zacznie syczeć-wymieszaj, lekko zmniejsz.
w tym czasie pokrój kapustę na wióry.
po 8 minutach smażenia dodaj warzywa do bulionu + kapusta + pasta pomidorowa.
gotuj kapustę nie dłużej niż 3 minuty od momentu ugotowania. Do smaku dodaj śmietanę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pasternak siewny - 47 kcal/100g
- Pasternak - 47 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g