Barszcz lekki

pyszne, satysfakcjonujące i ludowe! Skosztuj prawdziwego domowego Dania!
boaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 56 % 5 g
46 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
ugotuj bulion wołowy:

polej wołowinę zimną wodą+główką cebuli + marchewką. Gdy się zagotuje, usuń pianę, aż zniknie. Następnie zmniejsz ogień do drobnego wrzenia, dodaj sól, dodaj trochę cukru, liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj przez co najmniej 1,5 godziny (połóż cebulę i marchewkę, gdy gotujesz przez godzinę).

weź 1,5-litrową patelnię (najlepiej Teflon), rozłóż kawałki masła na dnie, na górze:
łuk półpierścienie
buraki w paski
marchew w paski
ziemniaki w paski
papryka w paski
pasternak, pietruszka, koperek
posyp solą, pieprzem, dodaj liść laurowy

szczelnie zamknij pokrywkę (bez wody) i umieść na 8 minut na dobrym ogniu. Jak zacznie syczeć-wymieszaj, lekko zmniejsz.

w tym czasie pokrój kapustę na wióry.

po 8 minutach smażenia dodaj warzywa do bulionu + kapusta + pasta pomidorowa.

gotuj kapustę nie dłużej niż 3 minuty od momentu ugotowania. Do smaku dodaj śmietanę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pasternak siewny - 47   kcal/100g
  • Pasternak - 47   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy