kalafior marynowany z warzywami na zimę

świetny przepis na marynatę kalafiorową. Kalafior zawiera więcej składników odżywczych niż zwykła kapusta, więc używam go w mojej diecie i przyzwyczaiłem moją rodzinę do czerpania przyjemności z jego smaku. Taką marynowaną kapustę można dodać do każdej sałatki warzywnej, którą chcę eksperymentować zimą, postępuj zgodnie z moją radą, a nie pożałujesz! Zdobądź apetyt! Moim zdaniem kalafior jest najbardziej eleganckim warzywem. Jego kręcone kwiatostany zdobią każde danie, dzięki czemu można je marynować i stosować jako dodatek do każdego przystawki i po prostu spożywać samodzielnie - to przyjemność!
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
30 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

rozbieramy kapustę na kwiatostany i myjemy .
buraki, marchew, papryka obieramy i tarkujemy (ja po koreańsku)
czosnek obieramy, myjemy i kroimy dowolnie
zanurz kwiatostany kapusty na 5 minut w zimnej, słonej wodzie
następnie gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie
przygotuj solankę: na 1,5 litra przegotowanej wody dodaj 100 g soli, 100 g cukru i gotuj w niej nasze warzywa przez 2 minuty (marchew, buraki i pieprz)
przed końcem gotowania dodaj 100g octu 9proc do solanki.
przygotuj słoiki(sterylizuj) i włóż do nich 4 sztuki pieprzu, małe chili.
następnie kapustę i ułóż warzywa i zalej marynatą.
ustawiamy słoiki do sterylizacji na 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika (jak zwykle to robisz)
wyjmij słoiki pod koniec procesu i zwiń pokrywki
pozostaw do ostygnięcia na noc, owijając je izolacją
wszystko, opuszczamy w zimne miejsce do przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy