skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rozbieramy kapustę na kwiatostany i myjemy .
buraki, marchew, papryka obieramy i tarkujemy (ja po koreańsku)
czosnek obieramy, myjemy i kroimy dowolnie
zanurz kwiatostany kapusty na 5 minut w zimnej, słonej wodzie
następnie gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie
przygotuj solankę: na 1,5 litra przegotowanej wody dodaj 100 g soli, 100 g cukru i gotuj w niej nasze warzywa przez 2 minuty (marchew, buraki i pieprz)
przed końcem gotowania dodaj 100g octu 9proc do solanki.
przygotuj słoiki(sterylizuj) i włóż do nich 4 sztuki pieprzu, małe chili.
następnie kapustę i ułóż warzywa i zalej marynatą.
ustawiamy słoiki do sterylizacji na 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika (jak zwykle to robisz)
wyjmij słoiki pod koniec procesu i zwiń pokrywki
pozostaw do ostygnięcia na noc, owijając je izolacją
wszystko, opuszczamy w zimne miejsce do przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g