Sałatka białkowa z krewetkami i soczewicą
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
zamrożone krewetki wkładamy do durszlaka i myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć skorupę lodu i brud.
gotuj krewetki w wodzie z sokiem z cytryny i solą przez 2-3 minuty
kto bije przyprawy-dodaj je
wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć
jeśli masz krewetki w skorupce, obierz
skrop sokiem z cytryny
gotuj jajka
obierz jajka i posiekaj arbitralnie drobno
gotujemy soczewicę, gotowałam czerwoną piłkę nożną - wystarczy gotować kilka minut i jest gotowy
cebulę kroimy i smażymy na oleju roślinnym
wszystko wymieszaj i dopraw sosem sojowym i olejem roślinnym, przyprawami do smaku
gotuj krewetki w wodzie z sokiem z cytryny i solą przez 2-3 minuty
kto bije przyprawy-dodaj je
wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć
jeśli masz krewetki w skorupce, obierz
skrop sokiem z cytryny
gotuj jajka
obierz jajka i posiekaj arbitralnie drobno
gotujemy soczewicę, gotowałam czerwoną piłkę nożną - wystarczy gotować kilka minut i jest gotowy
cebulę kroimy i smażymy na oleju roślinnym
wszystko wymieszaj i dopraw sosem sojowym i olejem roślinnym, przyprawami do smaku
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g