mięso burgundzkie bez marynowania

wegetarianie proszeni są o odejście! Tutaj tylko prawdziwe mięso! Dużo zamieszania, ale warto! A jeśli znam sposoby gotowania wołowiny, które lubię bardziej niż ten, to w przypadku pieczarek ten sos jest po prostu poza konkurencją!!! NIESAMOWICIE PYSZNE. Mąż już zamówił więcej.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 19 % 4 g
167 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h
aby przygotować ten przepis, potrzebujesz jednocześnie grubościennego garnka (na przykład gęsiej skórki) i patelni.
faza pierwsza: gotowanie mięsa w winie. Pokrój wołowinę w dużą kostkę (o boku około 5 cm). Rozgrzej patelnię, połóż na niej trochę masła i usmaż wołowinę na złoty kolor. Musisz smażyć partiami i nie wyrzucać wszystkiego na raz, w przeciwnym razie mięso nie będzie smażone, ale gotowane w wydzielającej się z niego cieczy. W międzyczasie zacznij podgrzewać grubościenną patelnię i wkładaj do niej wołowinę, gdy będzie gotowa. Gdy cała smażona wołowina znajdzie się w rozgrzanym rondlu, należy wrzucić do niej resztę masła, pozwolić mu się stopić, dodać mąkę , wymieszać masło z mąką i kawałkami mięsa, zwiększyć ciepło do maksimum, a następnie wlać wino do rondla w małych porcjach, pozwalając mu się zagotować. Następnie zmniejsz ogień do najmniejszego i pozostaw na co najmniej godzinę (możesz na 2).
faza druga: wprowadzenie pozostałych składników. Pokrój boczek na talerze o grubości 1 cm i na dość duże kwadraty. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, lekko usmaż boczek. Obierz marchewki, pokrój w grube krążki, usmaż razem z boczkiem. Cebulę obrać, pokroić w ósemki, smażyć razem z boczkiem i marchewką, aż będzie przezroczysta. Wlej to wszystko na patelnię do mięsa z winem, wymieszaj, dodaj zioła i kontynuuj duszenie na małym ogniu.
umyj i wytrzyj patelnię, podgrzej na średnim ogniu i wlej na nią połowę oliwy z oliwek. Pieczarek (u mnie-pieczarek) nie kroimy, smażymy w całości, najpierw z jednej strony, potem odwracamy, wlewamy resztę oliwy z oliwek i dalej smażymy, od czasu do czasu obracając, aby grzyby się zarumieniły. Jeśli masz marynowane małe cebule (ja ich nie miałem), to też je usmaż.
następnie musisz wybrać: czy chcesz odcedzić cebulę z głównego sosu, czy nie? Jest już ugotowany, dał zarówno smak, jak i lepkość i wygląda niechlujnie.
więc jeśli gotowana cebula Ci nie przeszkadza, po prostu wrzuć pieczarki i smażone marynowane cebule do garnka. Ale jeśli chcesz, aby sos był piękny, odcedź zawartość garnka, płyn, mięso, boczek i marchewkę, kontynuuj gotowanie razem z pieczarkami i marynowanymi cebulami, a cebula i aromatyczny bukiet nie są już potrzebne.
sól i pieprz powstałą mieszaninę do smaku. Jeśli uważasz, że konsystencja sosu jest już wystarczająco gęsta, gotuj wszystkie składniki razem pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu. Jeśli sos jest nadal płynny, otwórz pokrywkę i lekko zwiększ ogień, aż danie osiągnie pożądaną gęstość.
podawaj na gorąco, ziemniaki i ich pochodne dobrze sprawdzają się jako dodatek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy