mięso burgundzkie bez marynowania
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować ten przepis, potrzebujesz jednocześnie grubościennego garnka (na przykład gęsiej skórki) i patelni.
faza pierwsza: gotowanie mięsa w winie. Pokrój wołowinę w dużą kostkę (o boku około 5 cm). Rozgrzej patelnię, połóż na niej trochę masła i usmaż wołowinę na złoty kolor. Musisz smażyć partiami i nie wyrzucać wszystkiego na raz, w przeciwnym razie mięso nie będzie smażone, ale gotowane w wydzielającej się z niego cieczy. W międzyczasie zacznij podgrzewać grubościenną patelnię i wkładaj do niej wołowinę, gdy będzie gotowa. Gdy cała smażona wołowina znajdzie się w rozgrzanym rondlu, należy wrzucić do niej resztę masła, pozwolić mu się stopić, dodać mąkę , wymieszać masło z mąką i kawałkami mięsa, zwiększyć ciepło do maksimum, a następnie wlać wino do rondla w małych porcjach, pozwalając mu się zagotować. Następnie zmniejsz ogień do najmniejszego i pozostaw na co najmniej godzinę (możesz na 2).
faza druga: wprowadzenie pozostałych składników. Pokrój boczek na talerze o grubości 1 cm i na dość duże kwadraty. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, lekko usmaż boczek. Obierz marchewki, pokrój w grube krążki, usmaż razem z boczkiem. Cebulę obrać, pokroić w ósemki, smażyć razem z boczkiem i marchewką, aż będzie przezroczysta. Wlej to wszystko na patelnię do mięsa z winem, wymieszaj, dodaj zioła i kontynuuj duszenie na małym ogniu.
umyj i wytrzyj patelnię, podgrzej na średnim ogniu i wlej na nią połowę oliwy z oliwek. Pieczarek (u mnie-pieczarek) nie kroimy, smażymy w całości, najpierw z jednej strony, potem odwracamy, wlewamy resztę oliwy z oliwek i dalej smażymy, od czasu do czasu obracając, aby grzyby się zarumieniły. Jeśli masz marynowane małe cebule (ja ich nie miałem), to też je usmaż.
następnie musisz wybrać: czy chcesz odcedzić cebulę z głównego sosu, czy nie? Jest już ugotowany, dał zarówno smak, jak i lepkość i wygląda niechlujnie.
więc jeśli gotowana cebula Ci nie przeszkadza, po prostu wrzuć pieczarki i smażone marynowane cebule do garnka. Ale jeśli chcesz, aby sos był piękny, odcedź zawartość garnka, płyn, mięso, boczek i marchewkę, kontynuuj gotowanie razem z pieczarkami i marynowanymi cebulami, a cebula i aromatyczny bukiet nie są już potrzebne.
sól i pieprz powstałą mieszaninę do smaku. Jeśli uważasz, że konsystencja sosu jest już wystarczająco gęsta, gotuj wszystkie składniki razem pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu. Jeśli sos jest nadal płynny, otwórz pokrywkę i lekko zwiększ ogień, aż danie osiągnie pożądaną gęstość.
podawaj na gorąco, ziemniaki i ich pochodne dobrze sprawdzają się jako dodatek.
faza pierwsza: gotowanie mięsa w winie. Pokrój wołowinę w dużą kostkę (o boku około 5 cm). Rozgrzej patelnię, połóż na niej trochę masła i usmaż wołowinę na złoty kolor. Musisz smażyć partiami i nie wyrzucać wszystkiego na raz, w przeciwnym razie mięso nie będzie smażone, ale gotowane w wydzielającej się z niego cieczy. W międzyczasie zacznij podgrzewać grubościenną patelnię i wkładaj do niej wołowinę, gdy będzie gotowa. Gdy cała smażona wołowina znajdzie się w rozgrzanym rondlu, należy wrzucić do niej resztę masła, pozwolić mu się stopić, dodać mąkę , wymieszać masło z mąką i kawałkami mięsa, zwiększyć ciepło do maksimum, a następnie wlać wino do rondla w małych porcjach, pozwalając mu się zagotować. Następnie zmniejsz ogień do najmniejszego i pozostaw na co najmniej godzinę (możesz na 2).
faza druga: wprowadzenie pozostałych składników. Pokrój boczek na talerze o grubości 1 cm i na dość duże kwadraty. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, lekko usmaż boczek. Obierz marchewki, pokrój w grube krążki, usmaż razem z boczkiem. Cebulę obrać, pokroić w ósemki, smażyć razem z boczkiem i marchewką, aż będzie przezroczysta. Wlej to wszystko na patelnię do mięsa z winem, wymieszaj, dodaj zioła i kontynuuj duszenie na małym ogniu.
umyj i wytrzyj patelnię, podgrzej na średnim ogniu i wlej na nią połowę oliwy z oliwek. Pieczarek (u mnie-pieczarek) nie kroimy, smażymy w całości, najpierw z jednej strony, potem odwracamy, wlewamy resztę oliwy z oliwek i dalej smażymy, od czasu do czasu obracając, aby grzyby się zarumieniły. Jeśli masz marynowane małe cebule (ja ich nie miałem), to też je usmaż.
następnie musisz wybrać: czy chcesz odcedzić cebulę z głównego sosu, czy nie? Jest już ugotowany, dał zarówno smak, jak i lepkość i wygląda niechlujnie.
więc jeśli gotowana cebula Ci nie przeszkadza, po prostu wrzuć pieczarki i smażone marynowane cebule do garnka. Ale jeśli chcesz, aby sos był piękny, odcedź zawartość garnka, płyn, mięso, boczek i marchewkę, kontynuuj gotowanie razem z pieczarkami i marynowanymi cebulami, a cebula i aromatyczny bukiet nie są już potrzebne.
sól i pieprz powstałą mieszaninę do smaku. Jeśli uważasz, że konsystencja sosu jest już wystarczająco gęsta, gotuj wszystkie składniki razem pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu. Jeśli sos jest nadal płynny, otwórz pokrywkę i lekko zwiększ ogień, aż danie osiągnie pożądaną gęstość.
podawaj na gorąco, ziemniaki i ich pochodne dobrze sprawdzają się jako dodatek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g