Niezwykle łatwe danie dla szczupłej talii! Na koniec powiem, że wielu moich rodaków może być zszokowanych metodą ubijania aveluka w blenderze, uznając za świętokradztwo zmiany w przepisie na starą metodę gotowania dziadka. Ale najprawdopodobniej nie jest to mój problem. Uwielbiam sam smak aveluka w postaci puree z zupy, a nie sposób, w jaki trawa dostaje się pod zęby. Nawiasem mówiąc, w ten sam sposób gotuję rosyjską zieloną kapuśniak na wiosnę (ale bez soczewicy).
Aveluk lub szczaw koński to wieloletnia roślina z rodziny gryki. Szczaw koński zawiera garbniki, które pomagają usuwać toksyny z organizmu, olejek eteryczny, sole kwasu szczawiowego, organiczne związki żelaza, witaminę K , która należy do grupy pierwiastków rozpuszczalnych w tłuszczach, promując syntezę białek, odgrywając znaczącą rolę w metabolizmie kości i tkanek łącznych, a także zdrową pracę nerek.
Na terytorium przestrzeni poradzieckiej szczaw koński występuje w dużych ilościach na całym terytorium Ukrainy, częściej na Polesiu, stepie leśnym i północnych obszarach Stepu. Ukraińska nazwa szczaw Kiński, popularnie nazywany szczaw, Szczawa. Na Ukrainie w większości przypadków stosuje się kłącza z korzeniami w postaci surowców leczniczych.
Na terytorium przestrzeni poradzieckiej szczaw koński występuje w dużych ilościach na całym terytorium Ukrainy, częściej na Polesiu, stepie leśnym i północnych obszarach Stepu. Ukraińska nazwa szczaw Kiński, popularnie nazywany szczaw, Szczawa. Na Ukrainie w większości przypadków stosuje się kłącza z korzeniami w postaci surowców leczniczych.
Podobnie jak na Ukrainie, w Armenii szczaw koński rośnie wszędzie: na poboczach dróg, krawędziach, leśnych polanach, łąkach. Ale najbardziej soczyste, smaczne liście szczawiu końskiego-aveluk występują na alpejskich łąkach górskich regionów Armenii, a jego liście są używane głównie do jedzenia. Zbiera się aveluk od końca maja do początku lipca. Zebrany aveluk w późniejszym czasie staje się twardy, gorzki. Dla największej wygody przy dalszym użytkowaniu długie liście aveluk są splecione w warkocz o długości 1-1,5 m, suszone w zawieszeniu w wentylowanym miejscu i używane przez cały okres jesienno-zimowy .
Cóż, teraz, gdy dowiedzieliśmy się czegoś o zaletach aveluka, musimy, jeśli nie kochamy, przynajmniej szanować go w postaci zupy.
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny
22
%
2
g
tłuszcze
22
%
2
g
węglowodany
56
%
5
g
48
kcal
IG:
100
/
0
/
0
gotowanie krok po kroku
czas gotowania:
1 h 15 min
PT1H15M
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wytnij aveluk nożyczkami
Krok 3:
Odłóż na sito
Krok 4:
Włóż do rondla, zalej zimną wodą, lekko zatop aveluk rękami, myjąc go w ten sposób z kurzu
Krok 5:
Spuść pierwszą wodę. Wlej drugą ciepłą wodę. Po trzydziestu minutach spuść drugą wodę (w ten sposób zniknie trochę goryczy). Wlej wodę po raz trzeci, dodaj dwa ząbki czosnku
Krok 6:
Gotuj aveluk przez 30 minut po gotowaniu na małym ogniu
Krok 7:
Pod koniec gotowania dodaj pół porcji soli
Krok 8:
Lekko ostudzić
Krok 9:
Przenieś do blendera, ubijając masę do puree
Krok 10:
Drobno posiekaj czosnek i cebulę
Krok 11:
Włóż do rondla, dodaj olej roślinny, trochę płynu, w którym gotowano aveluk i ugasić (możesz po prostu usmażyć, wolę dusić)
Krok 12:
Dodaj mąkę, lekko opiekaj
Krok 13:
Następnie wstępnie umyta soczewica
Krok 14:
Gotuj do połowy
Krok 15:
Po dodaj drobno posiekane ziemniaki
Krok 16:
Gotuj na małym ogniu, aż soczewica i ziemniaki będą ugotowane
Krok 17:
Dodaj sól. Na koniec dodaj drobno posiekaną kolendrę
Krok 18:
Daj parzyć
Krok 19:
Podawaj, dodając kolendrę
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy