puree z zupy aveluk (szczaw koński)

Niezwykle łatwe danie dla szczupłej talii! Na koniec powiem, że wielu moich rodaków może być zszokowanych metodą ubijania aveluka w blenderze, uznając za świętokradztwo zmiany w przepisie na starą metodę gotowania dziadka. Ale najprawdopodobniej nie jest to mój problem. Uwielbiam sam smak aveluka w postaci puree z zupy, a nie sposób, w jaki trawa dostaje się pod zęby. Nawiasem mówiąc, w ten sam sposób gotuję rosyjską zieloną kapuśniak na wiosnę (ale bez soczewicy). Aveluk lub szczaw koński to wieloletnia roślina z rodziny gryki. Szczaw koński zawiera garbniki, które pomagają usuwać toksyny z organizmu, olejek eteryczny, sole kwasu szczawiowego, organiczne związki żelaza, witaminę K , która należy do grupy pierwiastków rozpuszczalnych w tłuszczach, promując syntezę białek, odgrywając znaczącą rolę w metabolizmie kości i tkanek łącznych, a także zdrową pracę nerek. Na terytorium przestrzeni poradzieckiej szczaw koński występuje w dużych ilościach na całym terytorium Ukrainy, częściej na Polesiu, stepie leśnym i północnych obszarach Stepu. Ukraińska nazwa szczaw Kiński, popularnie nazywany szczaw, Szczawa. Na Ukrainie w większości przypadków stosuje się kłącza z korzeniami w postaci surowców leczniczych. Na terytorium przestrzeni poradzieckiej szczaw koński występuje w dużych ilościach na całym terytorium Ukrainy, częściej na Polesiu, stepie leśnym i północnych obszarach Stepu. Ukraińska nazwa szczaw Kiński, popularnie nazywany szczaw, Szczawa. Na Ukrainie w większości przypadków stosuje się kłącza z korzeniami w postaci surowców leczniczych. Podobnie jak na Ukrainie, w Armenii szczaw koński rośnie wszędzie: na poboczach dróg, krawędziach, leśnych polanach, łąkach. Ale najbardziej soczyste, smaczne liście szczawiu końskiego-aveluk występują na alpejskich łąkach górskich regionów Armenii, a jego liście są używane głównie do jedzenia. Zbiera się aveluk od końca maja do początku lipca. Zebrany aveluk w późniejszym czasie staje się twardy, gorzki. Dla największej wygody przy dalszym użytkowaniu długie liście aveluk są splecione w warkocz o długości 1-1,5 m, suszone w zawieszeniu w wentylowanym miejscu i używane przez cały okres jesienno-zimowy . Cóż, teraz, gdy dowiedzieliśmy się czegoś o zaletach aveluka, musimy, jeśli nie kochamy, przynajmniej szanować go w postaci zupy.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 56 % 5 g
48 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wytnij aveluk nożyczkami

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odłóż na sito

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż do rondla, zalej zimną wodą, lekko zatop aveluk rękami, myjąc go w ten sposób z kurzu

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuść pierwszą wodę. Wlej drugą ciepłą wodę. Po trzydziestu minutach spuść drugą wodę (w ten sposób zniknie trochę goryczy). Wlej wodę po raz trzeci, dodaj dwa ząbki czosnku

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj aveluk przez 30 minut po gotowaniu na małym ogniu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania dodaj pół porcji soli

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko ostudzić

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś do blendera, ubijając masę do puree

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj czosnek i cebulę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż do rondla, dodaj olej roślinny, trochę płynu, w którym gotowano aveluk i ugasić (możesz po prostu usmażyć, wolę dusić)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mąkę, lekko opiekaj

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie wstępnie umyta soczewica

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj do połowy

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po dodaj drobno posiekane ziemniaki

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotuj na małym ogniu, aż soczewica i ziemniaki będą ugotowane

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj sól. Na koniec dodaj drobno posiekaną kolendrę

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Daj parzyć

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj, dodając kolendrę

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Aveluk - 19   kcal/100g

Podobne przepisy