Sałatka z brokułami i krewetkami
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Brokuły rozkładamy na różyczki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 3 minuty
Krok 3:
Ugotowane brokuły wrzucamy na sito i zanurzamy w lodowatej wodzie (aby nasza kapusta nie straciła koloru)
Krok 4:
Krewetki gotujemy również (rozmrażamy) we wrzącej wodzie przez około 2 minuty, a także wrzucamy na sito
Krok 5:
Pokrój paprykę w paski lub dowolny inny dowolny kształt
Krok 6:
Krewetki obieramy (nie zapominamy, że z tyłu krewetki ma przełyk do usunięcia) i kroimy. Brokuły można w razie potrzeby posiekać na jeszcze mniejsze kawałki. Wszystko wymieszaj, możesz lekko posolić i pieprzyć (ale nie zapominaj, że mamy słony majonez). Ponieważ zrobiłem sałatkę w porcjach, dodałem majonez bezpośrednio do każdej miski. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g