makaron z krewetkami i zieloną cebulą
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zielenina mielona
Krok 3:
Czosnek drobno posiekaj lub wyciśnij przez czosnek. Krewetki opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 4:
Krok 5:
W rondlu zagotuj wodę, sól i dodaj spaghetti. Gotuj do miękkości .
Krok 6:
W tym czasie podgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj zieloną cebulę i czosnek, smaż przez około 1 minutę.
Krok 7:
Dodaj krewetki i smaż sluk i czosnek przez 2 minuty.
Krok 8:
Wlej sok z cytryny lub ocet winny, dodaj bazylię, sól, świeżo zmielony czarny pieprz (dla tych, którzy nie przestrzegają postu – dodaj 2 łyżki masła - nada potrawie szczególny aromat i smak) , wymieszaj i smaż jeszcze 1 minutę. Na koniec dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 9:
Ugotowane spaghetti wrzucić do durszlaka, włożyć do rondla, dodać połowę smażonych krewetek i wymieszać.
ułóż spaghetti na rozgrzanym naczyniu, dodaj pozostałe krewetki na wierzchu. Podawaj natychmiast.
świeża sałatka z liści "góry lodowej", zielonej cebuli i rzodkiewki jest bardzo odpowiednia do tego dania.
świeża sałatka z liści "góry lodowej", zielonej cebuli i rzodkiewki jest bardzo odpowiednia do tego dania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g