skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na galaretkę, obierz marchewkę i cebulę, ugotuj jajka.
Krok 2:
Język wołowy myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą, aby był całkowicie przykryty na wierzchu. Jak tylko się zagotuje, usuń pianę, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj język przez 1,5-2 godziny, aż będzie całkowicie ugotowany, okresowo czyszcząc powierzchnię wody z pojawiającej się piany. 30 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę, cebulę, liść laurowy, pieprz i sól do garnka.
Krok 3:
Namocz żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie przez 40 minut, aby puchła i była gotowa do dalszego użycia.
Krok 4:
Po upływie czasu wyjmujemy język i natychmiast opuszczamy go do pojemnika z zimną wodą, aby łatwo i łatwo uwolnić go z zewnętrznej skóry. Następnie pokrój go na cienkie kawałki o tej samej grubości. Pokrój również jajka i marchewki w plasterki. Bulion jest filtrowany i mieszając, dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę.
Krok 5:
Możesz ułożyć przygotowane pokrojone kawałki w porcjach salaterki i zalać odcedzonym bulionem, nie zapominając wcześniej o udekorowaniu liśćmi pietruszki, pokrojonymi jajkami, marchewką, oliwkami, plasterkami cytryny, ogórkami (świeżymi lub marynowanymi)- według własnego gustu.
Krok 6:
Podawaj do stołu z chrzanem, majonezem lub musztardą.
Krok 7:
Smacznego dla wszystkich i Szczęśliwego Nowego Roku!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g