Język

Język galaretki jest nie tylko świąteczny, ale także bardzo smaczny!!! Przygotowana elegancka zimna przekąska o doskonałym smaku-galaretowaty język wołowy na każdym świątecznym stole, wraz z kotletami wieprzowymi lub pieczeniem, będzie prawdziwą ozdobą! Najczęściej udaje nam się skosztować galaretki z języka wołowego w kawiarniach lub restauracjach. Niewiele osób podejmuje się przygotowania tego dania, myśląc, że jest to bardzo trudne. W rzeczywistości możesz traktować swoich przyjaciół galaretką bez dyplomu kucharza, wystarczy znaleźć trochę czasu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na galaretkę, obierz marchewkę i cebulę, ugotuj jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Język wołowy myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą, aby był całkowicie przykryty na wierzchu. Jak tylko się zagotuje, usuń pianę, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj język przez 1,5-2 godziny, aż będzie całkowicie ugotowany, okresowo czyszcząc powierzchnię wody z pojawiającej się piany. 30 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę, cebulę, liść laurowy, pieprz i sól do garnka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Namocz żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie przez 40 minut, aby puchła i była gotowa do dalszego użycia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po upływie czasu wyjmujemy język i natychmiast opuszczamy go do pojemnika z zimną wodą, aby łatwo i łatwo uwolnić go z zewnętrznej skóry. Następnie pokrój go na cienkie kawałki o tej samej grubości. Pokrój również jajka i marchewki w plasterki. Bulion jest filtrowany i mieszając, dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz ułożyć przygotowane pokrojone kawałki w porcjach salaterki i zalać odcedzonym bulionem, nie zapominając wcześniej o udekorowaniu liśćmi pietruszki, pokrojonymi jajkami, marchewką, oliwkami, plasterkami cytryny, ogórkami (świeżymi lub marynowanymi)- według własnego gustu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj do stołu z chrzanem, majonezem lub musztardą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego dla wszystkich i Szczęśliwego Nowego Roku!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy