kiełbasa Grochowa

kiełbasa bezmięsna dla wegetarian i poszczących! Bardzo smaczne, satysfakcjonujące.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 54 % 15 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

zwracam uwagę na urozmaicenie stołu kiełbasą, nie bój się kiełbasy, którą będziesz miał chude jedzenie. A także ta kiełbasa jest odpowiednia dla tych, którzy tracą na wadze.

ugotuj wcześniej buraki. Aby to zrobić, umyj buraki i ugotuj je.. Gdy tylko woda się zagotuje, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. teraz odcedź wołę i zalej buraki zimną wodą, zamknij pokrywkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

bierzemy suchy groszek (wziąłem żółty groszek, połówki) smażymy go na suchej patelni (smażymy jak nasiona)

zmiel smażony groszek w Młynkach do kawy, lepiej oczywiście przesiać. Nie zrobiłem tego, a masa nie okazała się jednorodna, ponieważ daje wrażenie, że jest w niej orzech.

wlej 150 ml wody do rondla, pozwól mu się zagotować i wlej pozostałą zimną wodę. Teraz wlej do niego mąkę grochową, ciągle mieszając. Podpalamy, gotujemy i minimalizujemy ogień, gotujemy przez 20-30 minut, aż do puree ziemniaczanego, nie zapomnij ciągle mieszać, ponieważ groszek osiada i może się spalić.

czosnek, pieprz, gałka muszkatołowa, ras.zmiel masło blenderem.

gotową puree z grochu łączymy z naszą mieszanką czosnku i ubijamy benderem na gładką masę, stopniowo dodając sok z buraków (masa powinna nabrać naturalnego koloru kiełbasy.

teraz bierzemy plastikową butelkę (plastikowa butelka musi być prosta, bez zwężenia (w przeciwnym razie po prostu jej nie wyciągniesz), odcinamy górę i przenosimy do niej naszą masę kiełbasową.

wkładamy naszą butelkę do zimnej wody, aby masa szybko ostygła i wkładamy (możesz włożyć masę, która już nie wypadnie) do lodówki na noc. (aby masa się zagęściła). Rano po prostu odwróć butelkę i kiełbasa jest łatwa do wyjęcia..

nie miałem czasu czekać i przeciąłem go wcześniej, więc na zdjęciu jest trochę luźny.. ale smak tego się nie zmienił.

kiełbasa jest bardzo smaczna i satysfakcjonująca.

gotowałem chudą kiełbasę. Ci, którzy chcą, mogą dodać do niego trochę słonego smalcu lub szynki. Smacznego!!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy