skład / składniki
metoda gotowania
zwracam uwagę na urozmaicenie stołu kiełbasą, nie bój się kiełbasy, którą będziesz miał chude jedzenie. A także ta kiełbasa jest odpowiednia dla tych, którzy tracą na wadze.
ugotuj wcześniej buraki. Aby to zrobić, umyj buraki i ugotuj je.. Gdy tylko woda się zagotuje, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. teraz odcedź wołę i zalej buraki zimną wodą, zamknij pokrywkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
bierzemy suchy groszek (wziąłem żółty groszek, połówki) smażymy go na suchej patelni (smażymy jak nasiona)
zmiel smażony groszek w Młynkach do kawy, lepiej oczywiście przesiać. Nie zrobiłem tego, a masa nie okazała się jednorodna, ponieważ daje wrażenie, że jest w niej orzech.
wlej 150 ml wody do rondla, pozwól mu się zagotować i wlej pozostałą zimną wodę. Teraz wlej do niego mąkę grochową, ciągle mieszając. Podpalamy, gotujemy i minimalizujemy ogień, gotujemy przez 20-30 minut, aż do puree ziemniaczanego, nie zapomnij ciągle mieszać, ponieważ groszek osiada i może się spalić.
czosnek, pieprz, gałka muszkatołowa, ras.zmiel masło blenderem.
gotową puree z grochu łączymy z naszą mieszanką czosnku i ubijamy benderem na gładką masę, stopniowo dodając sok z buraków (masa powinna nabrać naturalnego koloru kiełbasy.
teraz bierzemy plastikową butelkę (plastikowa butelka musi być prosta, bez zwężenia (w przeciwnym razie po prostu jej nie wyciągniesz), odcinamy górę i przenosimy do niej naszą masę kiełbasową.
wkładamy naszą butelkę do zimnej wody, aby masa szybko ostygła i wkładamy (możesz włożyć masę, która już nie wypadnie) do lodówki na noc. (aby masa się zagęściła). Rano po prostu odwróć butelkę i kiełbasa jest łatwa do wyjęcia..
nie miałem czasu czekać i przeciąłem go wcześniej, więc na zdjęciu jest trochę luźny.. ale smak tego się nie zmienił.
kiełbasa jest bardzo smaczna i satysfakcjonująca.
gotowałem chudą kiełbasę. Ci, którzy chcą, mogą dodać do niego trochę słonego smalcu lub szynki. Smacznego!!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g