Ser Paneer

dodaj trochę Indii do swojej diety-spróbuj domowego sera Paneer! Paneer to domowy indyjski ser, z którego w kuchni Bengalskiej powstaje wiele potraw i deserów. Sam w sobie nie ma jasnego smaku, więc gotowany Paneer jest dodawany do różnych potraw z przyprawami. Paneer jest przygotowywany po prostu przez fermentację świeżego pełnotłustego mleka sokiem z cytryny. Mleko powinno być bardzo tłuste. A najlepiej domowej roboty. Gotowałem ze sklepu 3,2% (ponieważ naprawdę chciałem spróbować , ale nie było innego) okazało się. Ale wyszło mało i nie było tak piękne jak Manjula kitchen http://www.youtube.com/watch?v=8gkor7dW6DU
krakoziabelkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min
musisz zagotować garnek z mlekiem (6 szklanek) na średnim ogniu, aby mleko się nie przypaliło, od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach gotowania wymieszaj nieco mniej niż szklankę soku z cytryny i pół szklanki wody i powoli wlej do mleka, powoli mieszając.
mleko powinno zacząć się zwijać, możesz dodać więcej soku z cytryny, jeśli proces nie jest wystarczająco aktywny. Poczekaj kilka minut. Odcedź Paneer przez sito pokryte gazą B3-4 warstwy opłucz Paneer (wewnątrz gazy) zimną wodą, aby usunąć smak cytryny. Wyciśnij wodę. Wciśnięty Paneer należy lekko ugniatać, aby nadać mu pożądaną konsystencję i usunąć okruchy, aby wygodnie było z nim pracować

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy