zupa ziemniaczana puree z boczkiem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
bardzo smaczna i delikatna zupa, przygotowywana łatwo i szybko. Spróbować:)
boczek kroimy na małe kawałki i smażymy, aż cały tłuszcz się rozpuści. Wyjmujemy smażony boczek z patelni na talerz, potrzebujemy go do podania. Jeśli jest za dużo tłuszczu, część należy spuścić. Pokrój cebulę i marchewkę w małą kostkę i wyślij wszystko do rondla, smaż przez 2 minuty.
dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, smaż przez 5 minut, dodaj sól, pieprz, zioła i paprykę. Wlej 300 ml bulionu (bulion powinien przykryć ziemniaki) i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (około 10-15 minut).
wymieszaj śmietanę z mąką i dodaj do zupy. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 3-4 minuty. Zmiel zupę za pomocą blendera zanurzeniowego lub kombajnu, wlej do czystego rondla, jeśli zupa okazała się zbyt gęsta, dodaj bulion (mamy jeszcze 200 ml, dostosuj konsystencję do smaku). Wysyłamy zupę do ognia i doprowadzamy do wrzenia.
gotową zupę podajemy ze smażonym boczkiem, startym serem i świeżymi ziołami. Smacznego!
boczek kroimy na małe kawałki i smażymy, aż cały tłuszcz się rozpuści. Wyjmujemy smażony boczek z patelni na talerz, potrzebujemy go do podania. Jeśli jest za dużo tłuszczu, część należy spuścić. Pokrój cebulę i marchewkę w małą kostkę i wyślij wszystko do rondla, smaż przez 2 minuty.
dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, smaż przez 5 minut, dodaj sól, pieprz, zioła i paprykę. Wlej 300 ml bulionu (bulion powinien przykryć ziemniaki) i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (około 10-15 minut).
wymieszaj śmietanę z mąką i dodaj do zupy. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 3-4 minuty. Zmiel zupę za pomocą blendera zanurzeniowego lub kombajnu, wlej do czystego rondla, jeśli zupa okazała się zbyt gęsta, dodaj bulion (mamy jeszcze 200 ml, dostosuj konsystencję do smaku). Wysyłamy zupę do ognia i doprowadzamy do wrzenia.
gotową zupę podajemy ze smażonym boczkiem, startym serem i świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g