Sałatka na trawie z kiriyoshkami i kiełbasą

sałatka smakuje jak Olivier, tylko z krakersami. Szybko i łatwo. Bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka. Zrobiłem to na Nowy Rok, więc zamiast trawy i drewna opałowego położyłem koperek w kształcie choinki.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 67 % 16 g
węglowodany 13 % 3 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj krakersy z majonezem i połóż na talerzu - to pierwsza warstwa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    2. warstwa-groszek w puszkach, a następnie majonez.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój szynkę w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    3 warstwa-ułóż szynkę, a następnie majonez na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ogórki w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    3. warstwa-pikle, nie ma potrzeby smarowania majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    5. warstwa to jajka. Zetrzyj jajka na twardo i wymieszaj z majonezem. Rozłóż warstwę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj naszą sałatkę na trawie z drewna opałowego. Pozostaw do impregnacji przez dwie godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

zagotuj 3 jajka. Wszystkie pozostałe składniki są już gotowe, wystarczy je wyjąć z opakowania lub słoika.
przygotuj płaski talerz i rozłóż składniki.
1. Umieść boki-dzieloną formę na płaskiej płycie. Nie miałem odpowiedniego rozmiaru formy, wziąłem Pasek kartonu, położyłem go wokół talerza i zabezpieczyłem oba końce taśmą.
2. Na osobnym talerzu wymieszaj krakersy lub Kirieshki (kto co lubi) z majonezem, aby krakersy były namoczone i nie były twarde. Kilka kawałków drewna opałowego zostawiamy do dekoracji sałatki.
3. Pierwsza warstwa-rozłóż krakersy z majonezem.
druga warstwa to groszek w puszkach (wstępnie odcedź sok). Następnie majonez.
trzecia warstwa-szynkę pokroić w paski, ułożyć, a następnie na wierzch majonez.
czwarta warstwa to pikle, kroimy je w kostkę, nie trzeba smarować majonezem.
piąta warstwa to jajka. Zetrzyj jajka na twardo i wymieszaj je z majonezem (ponieważ trudno będzie posmarować majonezem). Rozłóż warstwę.
4. Dekorujemy naszą sałatkę na trawie z drewna opałowego. Drobno posiekaj koperek lub zieloną cebulę i rozprowadź na sałatce – to zioło, a na wierzchu ułóż pozostałe krakersy – to drewno opałowe.
5. Pozostaw do impregnacji przez dwie godziny. Aby drewno opałowe na zębach nie skrzypiało.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal / 100g

Podobne przepisy