sałatka na trawie z kiriyoshkami i kiełbasą
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Wymieszaj krakersy z majonezem i połóż na talerzu - to pierwsza warstwa.
Krok 3:
2. warstwa-groszek w puszkach, a następnie majonez.
Krok 4:
Pokrój szynkę w paski.
Krok 5:
3 warstwa-ułóż szynkę, a następnie majonez na wierzchu.
Krok 6:
Pokrój ogórki w kostkę.
Krok 7:
3. warstwa-pikle, nie ma potrzeby smarowania majonezem.
Krok 8:
5. warstwa to jajka. Zetrzyj jajka na twardo i wymieszaj z majonezem. Rozłóż warstwę.
Krok 9:
Udekoruj naszą sałatkę na trawie z drewna opałowego. Pozostaw do impregnacji przez dwie godziny.
Krok 10:
Smacznego!
zagotuj 3 jajka. Wszystkie pozostałe składniki są już gotowe, wystarczy je wyjąć z opakowania lub słoika.
przygotuj płaski talerz i rozłóż składniki.
1. Umieść boki-dzieloną formę na płaskiej płycie. Nie miałem odpowiedniego rozmiaru formy, wziąłem Pasek kartonu, położyłem go wokół talerza i zabezpieczyłem oba końce taśmą.
2. Na osobnym talerzu wymieszaj krakersy lub Kirieshki (kto co lubi) z majonezem, aby krakersy były namoczone i nie były twarde. Kilka kawałków drewna opałowego zostawiamy do dekoracji sałatki.
3. Pierwsza warstwa-rozłóż krakersy z majonezem.
druga warstwa to groszek w puszkach (wstępnie odcedź sok). Następnie majonez.
trzecia warstwa-szynkę pokroić w paski, ułożyć, a następnie na wierzch majonez.
czwarta warstwa to pikle, kroimy je w kostkę, nie trzeba smarować majonezem.
piąta warstwa to jajka. Zetrzyj jajka na twardo i wymieszaj je z majonezem (ponieważ trudno będzie posmarować majonezem). Rozłóż warstwę.
4. Dekorujemy naszą sałatkę na trawie z drewna opałowego. Drobno posiekaj koperek lub zieloną cebulę i rozprowadź na sałatce – to zioło, a na wierzchu ułóż pozostałe krakersy – to drewno opałowe.
5. Pozostaw do impregnacji przez dwie godziny. Aby drewno opałowe na zębach nie skrzypiało.
smacznego!
przygotuj płaski talerz i rozłóż składniki.
1. Umieść boki-dzieloną formę na płaskiej płycie. Nie miałem odpowiedniego rozmiaru formy, wziąłem Pasek kartonu, położyłem go wokół talerza i zabezpieczyłem oba końce taśmą.
2. Na osobnym talerzu wymieszaj krakersy lub Kirieshki (kto co lubi) z majonezem, aby krakersy były namoczone i nie były twarde. Kilka kawałków drewna opałowego zostawiamy do dekoracji sałatki.
3. Pierwsza warstwa-rozłóż krakersy z majonezem.
druga warstwa to groszek w puszkach (wstępnie odcedź sok). Następnie majonez.
trzecia warstwa-szynkę pokroić w paski, ułożyć, a następnie na wierzch majonez.
czwarta warstwa to pikle, kroimy je w kostkę, nie trzeba smarować majonezem.
piąta warstwa to jajka. Zetrzyj jajka na twardo i wymieszaj je z majonezem (ponieważ trudno będzie posmarować majonezem). Rozłóż warstwę.
4. Dekorujemy naszą sałatkę na trawie z drewna opałowego. Drobno posiekaj koperek lub zieloną cebulę i rozprowadź na sałatce – to zioło, a na wierzchu ułóż pozostałe krakersy – to drewno opałowe.
5. Pozostaw do impregnacji przez dwie godziny. Aby drewno opałowe na zębach nie skrzypiało.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal / 100g
