skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Zagotuj wodę w dużym rondlu.
Krok 2:
Pokrój kapustę w paski (nie małe, duże), wlej do wody, pozwól się ugotować.
Krok 3:
Obierz ziemniaki, pokrój na duże kawałki.
Krok 4:
Obierz marchewki, pokrój w grube podkładki.
Krok 5:
Wrzuć ziemniaki i marchewkę do kapusty (ta po prostu usiądzie w rondlu, wymieszaj, gotuj przez 20 minut).
Krok 6:
Pokrój grubymi krążkami kiełbasy.
Krok 7:
Wymieszaj je z mieszanką warzyw i gotuj przez kolejne 10 minut. Spróbuj zupy , jeśli to konieczne-dodaj sól. Jeśli używasz śmietany, dodaj ją lub po zdjęciu patelni z ognia, lub jeśli chcesz wlać bezpośrednio do talerzy.
Eintopfami w języku niemieckim Dania nazywane są "między pierwszym a drugim" - tj. przy tak wielu składnikach okaże się, że nie jest to bardzo gęsta zupa, a nie gulasz ze zbyt dużą ilością płynu. Przyprawy w tym naczyniu w zasadzie nie są konieczne-kiełbaski tworzą "bukiet smakowy". W przypadku różnych kiełbas oczywiście smak będzie inny. Co jest szczególnie interesujące - kiedy ta zupa jest gotowa, można ją jeść na zimno, nadal będzie pyszna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kapusta włoska - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal / 100g