owsianka z karmelowymi jabłkami i migdałami

Masz dość nudnych płatków owsianych na śniadanie, a następnie udekoruj je w nowy sposób!!! Taka owsianka na śniadanie to świetny początek dnia! Owsianka jest bardzo aromatyczna i delikatna. Lubię gotować płatki owsiane na mieszance wody i mleka (więc ogólnie robię to z każdą owsianką mleczną), możesz ją ugotować całkowicie na wodzie lub na mleku. Nie dodaję cukru do samej owsianki, słodycze wystarczą zarówno z jabłek, jak i migdałów. Słodkie płatki migdałów można przygotować z wyprzedzeniem, więc zajmie to jeszcze mniej czasu. Nie możesz dodać cynamonu, jeśli go nie lubisz, możesz go zastąpić cukrem waniliowym. Ale ja osobiście połączenie jabłek i cynamonu po prostu uwielbiam:)
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 69 % 20 g
140 kcal
IG: 24 / 43 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw zajmijmy się płatkami słodkich migdałów. Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 180 C.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Płatki migdałów układamy na sicie i zwilżamy pod bieżącą wodą (robimy to, aby cukier puder mógł przykleić się do płatków). Pozwól, aby nadmiar wody spłynął.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp płatki cukrem pudrem i dobrze wstrząśnij, aby migdały były równomiernie pokryte proszkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż na blasze do pieczenia, rozprowadź. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Migdały powinny być lekko solone. Uważaj na różne piekarniki dla wszystkich, może to zająć mniej czasu, upewnij się, że migdały się nie spalą!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy migdały są w piekarniku, zajmiemy się naszą bazą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej płatki owsiane do rondla i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tymczasem migdały są już gotowe. Zamienił się w jedną warstwę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaje nam tylko rozbić go na kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy tylko płatki owsiane się zagotują, wlej mleko, zagotuj, wyłącz i pozostaw na 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Więc płatki są gotowe, płatki owsiane są na kuchence, pozostały jabłka. Obieramy je, kroimy (kroję wystarczająco grubo) i posypujemy sokiem z cytryny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni roztop masło, rozłóż jabłka, posyp jabłka cukrem i cynamonem i lekko Duś. Czas zależy od wielkości kawałków i pożądanej miękkości, duszę przez 2-3 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mamy już wszystko gotowe, pozostaje tylko zebrać. Na talerzu kładziemy płatki owsiane, karmelowe jabłka na wierzchu i posypujemy słodkimi płatkami migdałów. Smacznego i miłego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy