makaron w zielonym sosie szpinakowym

Zrób sobie małe święto szpinaku! To danie jest tego warte! Bardzo delikatny, świeży, o lekko wyczuwalnym aromacie czosnku. Jestem pewien, że nie zawiedziesz się))
AnkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 62 % 21 g
węglowodany 32 % 11 g
247 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zwykle biorę taki szpinak, mrożony. Gotuję z nim zupy, robię naleśniki, omlet lub taką przyprawę do makaronu lub makaronu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W blenderze umieść dwa brykiety szpinaku ( nie rozmrażam) trochę pietruszki, oliwy (roślinnej) oleju, czosnku, soli....

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    .....i zamieniam go w taki sos do makaronu.(**w razie potrzeby można dodać parmezan) i pozostawić makaron w spokoju)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy brykiet z makaronem jajecznym i gotujemy zgodnie z instrukcjami. Możesz wziąć dowolny makaron, spaghetti, Penne, Farfalle i tak dalej. Lub na przykład makaron ryżowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowany makaron wrzuć do durszlaka, dodaj sos i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawać z filetem z kurczaka smażonym na patelni, w razie potrzeby podawać z krewetkami.

taki dip szpinakowy jest po prostu wszechstronny!
można go podawać z rybą lub mięsem, na przykład dodać do niego parmezan i nałożyć warstwę na smażony filet rybny lub drobiowy.
możesz zrobić to pikantne, dodając chili.
możesz dodać suszone pomidory.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy