skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie galaretki truskawkowej. Przede wszystkim namocz żelatynę. Umyj cytrynę, zetrzyj skórkę i pokrój plasterki cytryny.
Krok 2:
Moje truskawki, dodaj plasterki cytryny i puree w blenderze.
Krok 3:
Puree dzielimy na dwie części. Dodaj cukier do jednej części i wyślij do ognia, mieszaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, dodaj namoczoną żelatynę wraz z wodą. Wszystko dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia i dodaj pozostałe tłuczone ziemniaki. Wymieszaj i wlej do formy. Forma do galaretki powinna być o 1 cm mniejsza niż forma do ciasta. Wysyłamy do lodówki, aby zestalić galaretkę.
Krok 4:
Gotowanie musu. Biała czekolada jest łamana na kawałki. W wodzie moczymy żelatynę.
Krok 5:
Wymieszaj mleko ze śmietaną, dodaj skórkę z cytryny i zagotuj. Filtruj przez sito.
Krok 6:
Pocieraj żółtka cukrem, aż utworzy się bujna piana. Wlej gorące mleko do żółtek cienkim strumieniem, nadal mieszając. Wkładamy do kąpieli wodnej i gotujemy, aż krem zgęstnieje. Gęstość jest podobna do kwaśnej śmietany. Dodaj żelatynę, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Wlej gorącą mieszaninę na białą czekoladę i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mieszaninę schładza się do temperatury pokojowej.
Krok 8:
Ubij śmietanę na miękkie szczyty i wymieszaj mieszankę mleczno-jajeczną.
Krok 9:
Rozłóż ciasto w dzielonej formie (mam 18 cm średnicy). Połóż na nim połowę musu. Wysyłamy do zamrażarki, aby mus lekko zamarzł.
Krok 10:
Rozłóż zamrożoną galaretkę na musie. Trochę się spieszyłam, moja galaretka nie do końca dobrze się zestaliła. Połóż drugą część musu na galarecie. Wyrównaj i wyślij do lodówki do zestalenia.
Krok 11:
Udekorowałem boki ciasta czekoladą z naklejkami. Naprawdę chciałem zobaczyć, jak moje zdjęcia będą wyglądać na czekoladzie.
Krok 12:
Ciasto dekorujemy truskawkami, pistacjami i karmelowymi nitkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g