mus z białej czekolady z warstwą truskawek

ciasto po prostu rozpływa się w ustach, nieopisanie delikatny smak!!! Delikatne ciasto musowe z białą czekoladą i warstwą truskawek Bardzo lubię ciasta musowe. Rezultatem było delikatne i przewiewne ciasto z truskawkowym odcieniem. Nie podaję przepisu na ciasto, tutaj możesz wziąć dowolny biszkopt na bazę. Wszystkie płyny są w gramach, niech cię to nie zaskoczy, będziesz musiał wszystko zważyć.
Alisa-108Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 38 % 14 g
240 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie galaretki truskawkowej. Przede wszystkim namocz żelatynę. Umyj cytrynę, zetrzyj skórkę i pokrój plasterki cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje truskawki, dodaj plasterki cytryny i puree w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Puree dzielimy na dwie części. Dodaj cukier do jednej części i wyślij do ognia, mieszaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, dodaj namoczoną żelatynę wraz z wodą. Wszystko dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia i dodaj pozostałe tłuczone ziemniaki. Wymieszaj i wlej do formy. Forma do galaretki powinna być o 1 cm mniejsza niż forma do ciasta. Wysyłamy do lodówki, aby zestalić galaretkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie musu. Biała czekolada jest łamana na kawałki. W wodzie moczymy żelatynę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mleko ze śmietaną, dodaj skórkę z cytryny i zagotuj. Filtruj przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pocieraj żółtka cukrem, aż utworzy się bujna piana. Wlej gorące mleko do żółtek cienkim strumieniem, nadal mieszając. Wkładamy do kąpieli wodnej i gotujemy, aż krem zgęstnieje. Gęstość jest podobna do kwaśnej śmietany. Dodaj żelatynę, wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą mieszaninę na białą czekoladę i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mieszaninę schładza się do temperatury pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij śmietanę na miękkie szczyty i wymieszaj mieszankę mleczno-jajeczną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto w dzielonej formie (mam 18 cm średnicy). Połóż na nim połowę musu. Wysyłamy do zamrażarki, aby mus lekko zamarzł.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż zamrożoną galaretkę na musie. Trochę się spieszyłam, moja galaretka nie do końca dobrze się zestaliła. Połóż drugą część musu na galarecie. Wyrównaj i wyślij do lodówki do zestalenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekorowałem boki ciasta czekoladą z naklejkami. Naprawdę chciałem zobaczyć, jak moje zdjęcia będą wyglądać na czekoladzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto dekorujemy truskawkami, pistacjami i karmelowymi nitkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy