Sałatka z kalmarów i jabłek pod sosem jogurtowym

Ta sałatka na zawsze podbije Twoje serce swoim wyśmienitym smakiem! Nie tylko polecam spróbować, nalegam :)
AnkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 66 % 19 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 28 % 8 g
121 kcal
IG: 88 / 13 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj kalmary przez dwie minuty w osolonej wodzie, ostudź i pokrój w pierścienie. Cebulę pokroić również w cienkie półpierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Przygotuj ziarna granatu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób sos z jogurtu, keczupu i koniaku. Wymieszaj jabłka, kalmary, cebulę i granat na talerzu, dopraw sosem i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas serwowania udekoruj sosem i liśćmi sałaty kornowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pierścienie kałamarnicy - 191   kcal/100g

Podobne przepisy