skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na sałatkę
Krok 2:
Najpierw przygotuj sos, w tym celu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać trochę gotowej musztardy i trochę miodu (cukru), aby skupić się na swoim smaku.
Krok 3:
Liście sałaty (umyte i wysuszone) podlewamy połową dressingu, mieszamy i układamy na talerzu do podania.
Krok 4:
Rozłóż posiekane wiśnie na liściach sałaty.
Krok 5:
I dodaj posiekaną mozzarellę.
Krok 6:
W przypadku jajka w koszulce zagotuj 1 litr wody, dodaj trochę soli i 1 łyżkę. l ocet. Rozbij jajko na talerz i wlej do wody. Woda powinna się lekko zagotować (nie powinno być gwałtownego bulgotania:))
Krok 7:
Gotuj przez 2-3 minuty i wyjmij jajko łyżką cedzakową.
Krok 8:
Rozłóż jajko na sałatce, posyp świeżo zmielonym pieprzem i polej pozostałym dressingiem.
Krok 9:
Szybko podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g