skład / składniki
metoda gotowania
Jambalaya przygotowuje się w ten sposób:
zmiel czosnek, cebulę, seler, pieprz.
pokrój w plastry na filety i kiełbaski o grubości 1 cm. Smaż filety w oleju roślinnym przez 5 minut. Dodaj do filetów z kiełbasy, ciągle mieszając, smaż przez 3 minuty.
włóż posiekane warzywa na patelnię, dodaj cayenne i czarny pieprz, sól. Piecz, ciągle mieszając na średnim ogniu przez 5 minut.
pod bieżącą zimną wodą spłucz ryż. Wrzucić do durszlaka do szklanki wody. Następnie na serwetce do wyschnięcia. Przygotuj patelnię, wlej trochę oleju, połóż ryż na dnie. Ciągle mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez około 2 minuty.
Dodaj tosty z kiełbasy do ryżu. Wlać bulion, dodać lavrushki, doprowadzić do wrzenia. Ogień jest minimalny pod pokrywą. Duszone przez 20 minut.
dodaj ostry sos pomidorowy do gotowego dania. Wymieszać. Możesz podać do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal / 100g