Jambalaya kuchnia Nowego Orleanu

Dołącz do kuchni amerykańskiej-to jedna z jej najsmaczniejszych potraw. Melodyjna nazwa tego dania pochodzi od kuchni cajun. Nowoarleanie robią Jambalaya z ryżu i wszystkiego, co znajduje się w lodówce.
Tasha12Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 59 % 27 g
260 kcal
IG: 7 / 93 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

Jambalaya przygotowuje się w ten sposób:
zmiel czosnek, cebulę, seler, pieprz.

pokrój w plastry na filety i kiełbaski o grubości 1 cm. Smaż filety w oleju roślinnym przez 5 minut. Dodaj do filetów z kiełbasy, ciągle mieszając, smaż przez 3 minuty.

włóż posiekane warzywa na patelnię, dodaj cayenne i czarny pieprz, sól. Piecz, ciągle mieszając na średnim ogniu przez 5 minut.

pod bieżącą zimną wodą spłucz ryż. Wrzucić do durszlaka do szklanki wody. Następnie na serwetce do wyschnięcia. Przygotuj patelnię, wlej trochę oleju, połóż ryż na dnie. Ciągle mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez około 2 minuty.

Dodaj tosty z kiełbasy do ryżu. Wlać bulion, dodać lavrushki, doprowadzić do wrzenia. Ogień jest minimalny pod pokrywą. Duszone przez 20 minut.

dodaj ostry sos pomidorowy do gotowego dania. Wymieszać. Możesz podać do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal / 100g

Podobne przepisy